11. července 2020

Pátrání

Pondělí. Pěkná viditelnost. Koukáme z balkónu, vytahujeme dalekohled a v dáli vidíme stavbu, zřejmě kostelík. Na stráni, nad loukou, pod zalesněným kopcem. Ale co to vlastně je? A kde?

Tahle zdánlivě jednoduchá otázka nás dnešního deštivého dopoledne nakonec zavedla do 66 km vzdálené obce v okrese Vyškov. Až tam totiž za pěkného počasí z našeho bytu dohlédneme.


Nejdřív jsme se samozřejmě pokoušeli objekt identifikovat za pomocí map na internetu. Kostel v Dubu nad Moravou a Tovačov jsme určili bez problémů, takže stačilo pomyslně propojit náš dům s věží tovačovského zámku a pokračovat daným směrem dál na jihozápad. A pak kousek víc na východ. Jenže nikde v mapách se nám nepodařilo najít podobné dva kostelíky. Oblast jsme trefili zhruba správně, jak se později ukázalo, ale odpovídajících fotek bylo v mapách bohužel málo. Ani funkce Panorama nepomohla. Řekli jsme si tedy, že se někdy pokusíme tím směrem vypravit a záhadu vypátrat.

Dnešní den byl od rána deštivý, takže na výlet to moc nevypadalo. Proč se ale nevydat na pátrací výpravu za záhadným kostelíkem? Hledat přece můžeme i z pohodlí a sucha našeho automobilu. Rozhodli jsme tedy, že zkusíme jet směrem na Tovačov a koukat v dál, třeba z toho něco bude. Pak nás napadlo dojet k vysílači u Dobrochova, odkud by mohl být dobrý výhled tím správným směrem (no a navíc tam je keška, takže kdybychom neuspěli v bádání, našli bychom aspoň něco).

Měli jsme štěstí. Mraky se u vysílače na chvíli rozestoupily, pršelo jen decentně, kešku jsme našli a směrem na jih jsme zahlédli i oba povědomé kostelíky. Usoudili jsme, že jeden z nich je v obci Švábenice. A ten zdánlivě osamocený objekt pod lesem? Kostel sv. Václava v Orlovicích. Nedalo nám to a jeli jsme se podívat téměř až k němu. Je to on! Teď zas můžeme klidně spát.


Až bude někdy hezčí počasí, vypravíme se přímo ke kostelu. Je tam vyhlídkové místo, lavička, parkoviště a zbytky hradu Orlov. To by mě zajímalo, jestli odtamtud uvidíme náš dům.

P.S. A jinak jsme normální. Až na tu hlavu :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!