23. dubna 2020

Cestou necestou aneb Pár tipů na výlet

Loňské léto bylo nabité událostmi. Dovolená, kempování, výlety, chata, návštěvy. Skoro jsem nestihla stahovat fotky a zapisovat nalezené kešky, natož abych něco dala na blog.

Většina míst, která jsme vloni navštívili je obecně známá, tzv. provařená, a momentálně tím pádem uzavřená:
* Stezka v oblacích (IG) - drahá, ale pěkná podívaná
* Zoo ve Dvoře Králové a přilehlý Safari Kemp (IG) - pobyt v kempu je skvělý
* Lamacentrum v Hádech (IG) - krmení alpak na okraji Brna
* Muzeum ČD v Olomouci (IG) - malé muzeum za pár peněz

Byli jsme ovšem i na místech, která až tak známá nejsou, přitom za návštěvu určitě stojí. Davy lidí by tam snad nemusely proudit ani teď. Jen doufám, že i v odlehlých koutech naší země to za chvíli nebude jako v Hospodě Na Mýtince: „Celý léta nic a najednou zájezd.“

Hrádek Lipová (Špacírštejn)
Uměle vytvořená zřícenina, které nechybí ani pořádná věž, potěší hlavně děti. Více o jejím vzniku se dočtete na hrady.cz. Nevede sem turistické značení, vlastně ani pořádná přístupová cesta, proto tu natrefíte zřejmě jen na geokačery nebo na obyvatele okolních vesnic. A jak se tam tedy dostat? My jsme auto zaparkovali na kraji polní cesty, která odbočuje ze silnice mezi Lipovou a Horním Štěpánovem, sešli jsme dolů k lesu a podél louky došli až k hrádku.
  
 


Lesní naučná stezka Jezírka
Tuto parádní stezku jsme objevili díky tipu od  Orvokki. Nachází se na okraji Brna, v městské části Soběšice, kde najdete taky volně přístupnou rozhlednu Ostrá horka. Ze všech zastavení naučné stezky jsme se nejdéle zdrželi u dendrofonu a říčního koryta. Rozhodně doporučujeme! A je tu i keška!






Zřícenina hradu Brníčko (IG)
Zbytky gotického hradu Brníčko najdete nad stejnojmennou obcí nedaleko Zábřeha v okrese Šumperk (pozor, neplést s místní částí města Uničov). Vydáte-li se po turistické značce od mostu přes Loučku, pak vás čeká krátké, ale velmi prudké stoupání vzhůru. Můžete to vzít i trochu mírnější oklikou po polní cestě, která začíná na okraji obce zde. Kopec vysoký 389 m však budete muset zdolat tak jako tak. Brníčko za tu námahu určitě stojí, podle mě je to jedna z nejmalebnějších moravských zřícenin a dobrodružně založeným dětem by se tu taky mohlo líbit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!