26. srpna 2015

Sto rozhleden

Rozhleden jsou u nás doslova stovky.
Já mám za sebou návštěvu teprve první stovky. I to je samo o sobě docela úctyhodné číslo. No ne? Jen si vezměte těch schodů, co bylo potřeba vyšlápnout až na jejich vyhlídkové plošiny...

Rozhledny byly oblíbenými stavbami už dávno. Na konci 19. století jich spousta vyrostla hlavně v česko-německém pohraničí, v Sudetech. Zatímco během následujícího století spíš tak nějak přežívaly, v poslední době zažívají možná až přehnaný rozvoj. Staví se všude a ne vždycky to má tak úplně hlavu a patu.
Koho by to zajímalo, dost podrobně dokumentuje rozhledny nejen u nás Jan Nouza. Tématu se dlouhodobě věnuje, spoustu staveb navštívil, sbírá pohlednice a pátrá po historii i zajímavostech. Napsal dvě knihy, podílel se na televizním seriálu a velké množství zajímavých informací má i na svém webu. Všem rozhlednofilům doporučuji!

V naší rodině začala rozhlednová mánie někdy kolem roku 2006. Zřejmě díky mé semestrální mapě (zde k náhledu) do Tematické kartografie. Do té doby jsme rozhledny na výletech taky navštěvovali, ale ne nějak cíleně, spíš byly po cestě; na vrcholku kopce, kam jsme zrovna došli.

Czechbart kouká...

Dneska člověk o vyhlídkovou věž zakopne na každém druhém poli, vedle kdejaké silnice, u leckteré vísky. Šance, že na spojnici dvou jiných turistických zajímavostí bude rozhledna, je v Česku hodně vysoká. Tak jsme je tedy zahrnuli do plánů. Často je to moc pěkná návštěva - pěkný výhled, originální provedení, hezká lokalita. Občas je to jenom "čárka do statistik" (geokačeři to dobře znají, takzvaná díkzabodovka), kdy se člověk ptá Proč?

Navštívených rozhleden bylo čím dál tím víc, a tak jsem si začala vést seznam. Až z něj vznikl web http://rozhledny.blogspot.cz (v roce 2019 zrušen), kterému samozřejmě u absolventky geoinformatiky nesmí chybět vlastní mapka, že. Právě na svůj web si zaznamenávám, které rozhledny se nám líbily - a které jsme klidně mohli vynechat. Třeba se to bude hodit i někomu dalšímu. Slušný výběr informací už by tam byl, ačkoli nemám sepsané poznámky úplně ke všem položkám z mé čerstvě nabyté stovky (nestíhám).

Musím přiznat, že mí rodičové nás s návštěvou sté rozhledny předběhli. Zamířili totiž do Jizerek, tam se to věžemi jen hemží. Hlavně těmi starými, pěknými. Nevadí. My jsme s Czechbartem rádi, že jsme stovku stihli pokořit ještě teď. Tu další už asi načneme i s novým členem rodiny (ačkoli nevím, kdo bude dítko tahat nahoru a jestli vůbec). To se uvidí. Rozhodně budeme s výletováním po vyhlídkových stavbách pokračovat. A asi budeme v tom množství prostě pečlivěji vybírat, abychom vynaloženého úsilí nelitovali.

A nadále budu fotit #Loonohy

Pohoř, Oslednice, Varhošť, Okrouhlá
Mariánka, Akátová věž, Černá hora, Velký Kosíř
Chocholík, Městská hora, Třenická hora, Travičná
Anička, Na Skalce, Skokanský můstek, Fajtův kopec (STOVKA)
Na Podluží, Borůvka, Žernovník, Podvrší

Rozhlednám zdar a těm hezkým zvlášť!
Tipy na nezapomenutelné vyhlídky vítány!

4 komentáře:

  1. Rozhledny my také rádi! A někdy je to legrace. Třeba ta v zámecké zahradě v Čechách pod Kosířem. Je krásná, cihličková. Ovšem, když jsme ji tam hledali, řekl nám pan správce:"Jó, rozhledna? To musíte támhle dolů," a máchl rukou pod kopec, na kterém jsme stáli :) A letos v Západních Tatrách jsme Matýska také lákali na rozhlednu (jedna z mála věcí, co ho odtrhne od tabletu) a když jsme k ní došli, byla níž než okolní stromy...Na to, že byla loni postavená... Tak jsme pod ní smutně stáli a Kapián volá na paní, co byla nahoře:"Co vidíte?" "No přece vás!" odpověděla paní :) Na tu by si váš nový člen rodiny mohl vylézt sám hodně brzy. Je to na Oravici na naučném chodníčku přes vřesoviště.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhledna v Čechách pod Kosířem by se prý měla zase otevřít. Výhled z ní bude tak leda na park, ale je to fakt moc hezká stavba, taky se nám líbí. A je skvělé, že se po dlouhých letech podařilo postavit věž na Velkém Kosíři. Aspoň má hanácké Mont Blanc důstojně upravený vrchol..
    Na Slovensku to zřejmě mají podobně jak u nás, nová rozhledna a už je "zarostlá". Každopádně dík za tip na výlet i pro mrňouse ;)

    OdpovědětVymazat
  3. 100 kousků? Úctyhodný výkon. Schválně jsem si zkusil, kolik jich asi tak máme my. Nedělám si iluze, že by byl seznam úplný, ale dospěl jsem jen k číslu 60.

    OdpovědětVymazat
  4. Proč to slovo "jen"? Šedesát rozhleden je náhodou slušné číslo. Zvlášť pokud nejsi tak posedlý jako třeba já :) A spoustu z nich jsme ještě navštívili kvůli GeoPuzzle (v gecoachingových statistikách).
    Někdy si říkám, že bych mohla podobně spočítat, kolik jsme třeba navštívili hradů nebo zámků...

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!