15. července 2015

Poslední dovolená ve dvou

Po všech těch vzletných názvech jako Výprava na Pravý TočníkExpedice Po stopách Sváti Pulce nebo Na dohled od Ještědu zní titulek tohoto příspěvku trochu smutně. Jenomže zásadní tam není slovo POSLEDNÍ, ale spojení VE DVOU. Protože časem se určitě uskuteční další dovolená. A tam už velmi pravděpodobně pojedeme ve třech ;)

Podtitulek by klidně mohl znít třeba Ve skalách a mezi zebrami, ale to mi trochu zavánělo mayovkou...

Vzhledem k tropickým vedrům, která přišla začátkem července, jsme moc rádi, že jsme si prodloužený víkend udělali už na konci června. Přece jen on ten kilový (možná i těžší, kdo ví) batoh na břiše se pronese i normálně, natož ve třicetistupňových hicech.
Luxusní toaleta ve Velinách
Vyrazili jsme tedy ve čtvrtek odpoledne směr Mohelnice – Moravská Třebová – Hradec Králové – Dvůr Králové nad Labem. Před Litomyšlí jsme se téměř na hodinu zasekli v koloně, kterou způsobila malá blbá díra v silnici a s ní spojené zúžení do jednoho jízdního pruhu. Náladu jsme si pak spravili dvěma keškami u dřevěných kostelíků v obci Dobříkov a Veliny (no jo, ty statistiky a Geopuzzle). V druhé obci musím vyzdvihnout místní veřejnou toaletu. Fakt, beze srandy. Nejenže zrovna přišla vhod, ale pěkně ladí k okolí, je zdarma a uvnitř krásně čisto, toaletní papír, tekoucí voda, mýdlo, papírové utěrky. Jak v grandhotelu! Palec hore!
Cesta vesele ubíhala dál, projeli jsme Hradec a libovali si, že tu ani nebyl moc provoz. Jenže pak jsme zůstali trčet v odporné koloně před Smiřicemi. Před námi kamion, za námi kamion, průměrná rychlost 3 kilometry v hodině. Chvíli jsme listovali autoatlasem a po dalším popojíždění jsme to vzali na nejbližší odbočce vlevo, že pojedeme zkratkou. Bylo to sice blíž, ale zato horší cesta ;) Na druhou stranu, díky téhle objížďce jsem poprvé v životě viděla, jak se ručně klikou stahují šraňky. Ano, stalo se léta páně roku tohoto na rychlíkové trati Pardubice-Liberec na přejezdu u Dvora Králové.
Zážitků plno a to jsme teprve dojeli na ubytování.

Druhý den jsme vyrazili nejprve do Kuksu, podívat se na nově opravený špitál, na sochy Matyáše Brauna a barokní lékárnu. Pěkně tam bylo.

Kuk na Kuks!
Lenost - žena opírající se o osla

Anděl žalostné smrti (spíš to tedy vypadá na "facepalm")
Odpoledne jsme vyrazili do zoo. Některá zvířata se s námi ihned skamarádila. Třeba tenhleten ibis skalní Czechbartovi doslova zobal z ruky. Nebo spíš z loketní jamky.


Sloni vesele mávali choboty.



Ovšem o šimpanzovi se nedá říct, že by měl vyloženě přátelský pohled.


A zebu? Těm jsme byli vyloženě u něčeho...


Tak jsme zkusili ještě safari. Pěkně v pohodlí vlastního auta. Stejně už mě docela bolely nohy. Provoz byl malý, tak jsme si mohli jet vlastním tempem. Líbilo se nám tam, moc. Ačkoli Lví safari ještě nezpřístupnili, bylo to i trochu dobrodružné. Představte si, že se proti vám rozběhne takový watusi. Pak mrknete do zpětného zrcátka a tam? Zebra. Tedy, musím říct, že navzdory svému jménu si zebry s přecházením cesty vůbec nedělaly hlavu. A nejen ony.


Naštěstí výlet zůstal bez kolize a my se v klídku vrátili k výjezdu. Na závěr dne jsme měli v plánu ještě zastávku u jedné z nejkrásnějších vodních nádrží v Česku, u přehrady Les Království. Nejdřív jsme se Na Vyhlídce posilnili palačinkou a pak se prošli po hrázi k bezpečnostnímu přelivu, kešce a zase zpět.


Večerní keškování ve Dvoře už pak ani nestojí za řeč, neboť dvě zdejší krabičky (ze čtyř plánovaných) nás pěkně zklamaly (hrabat se u zídky pod keřem mezi papíry, pod kterými je bůhvíco, to fakt nechceš). Centrum je jinak pěkné a nesmím zapomenout ani na zdejší kruháče, které obývají surikaty, supi i lvi.

Po celodenním výletování jsme si večer dopřáli pořádnou večeři, sprchu a šli brzo spát, ať jsme čilí na další den... POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ.

2 komentáře:

  1. Napsala jsem dlouhý komentář a je pryč. Asi se dlouhé komentáře psát nemají :). Každopádně palec nahoru za odtajnění dobré zprávy a krásně si ten hezký čas užívejte... ale to vy vlastně děláte, takže všechno je ok, i zebry ve zpětném zrcátku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda dlouhého komentáře, ale děkuju i za ten krátký. Budeme se nadále snažit užívat každého dne, ať je o čem psát.
      I ty poslední týdny v práci si v podstatě užívám (ale občas se, pravda, těším na chvíli, kdy vypadnu).
      Mimochodem, Lví safari už má otevřeno!

      Vymazat

Díky za komentáře!