5. února 2018

Deset let hledání

Ne, nejedná se o žádnou kachnu, je to vážně už deset let, co jsme kačery.
Ano, přesně taková doba uplynula od nálezu naší první kešky.

Pamatuju se úplně přesně, jak jsem se začátkem roku 2008 pro geocaching nadchla, Czechbarta nalákala popisem hry v samých superlativech, zaregistrovala se na geocaching.com i geocaching.cz pod přezdívkou jmeli a místo učení na zkoušky pak luštila šifru keše nazvané Kamasutra, protože to v té době byl jeden z nejblíže umístěných pokladů. Řešení finálních souřadnic bylo naštěstí úspěšné.
V úterý 5. února 2008 jsme se vypravili na náš první lov. A nalezli jsme, juch. Detaily už si úplně nevybavuju, každopádně jsem našla dvě fotky z mobilu. Tenkrát asi taky byla docela teplá zima, sníh nikde, spíš to vypadá na pěkné bláto. Ani nevím, kdo z nás dvou tu památnou kešku vlastně našel. V každém případě nás to hledání oba chytlo.

Geocaching se zařadil mezi naše koníčky, nebo se spíš stal takovým věrným společníkem na cestách po okolí, po Česku, po světě. Z druhé ruky jsme koupili turistickou GPS s černobílým displejem, na kterém jste stěží poznali řeku od vrstevnice, abychom následně pořídili trochu lepší stroj (Garmin Oregon 300), který statečně slouží dodnes. Domů nám postupně přibylo taktéž pár trackovacích nesmyslů...

Nálezů bylo jeden rok víc, jiný zase míň. Co už. Nepřestali jsme lovit ani po narození Juniora. Byl mu sotva měsíc, když jsme ho vzali poprvé na kešku. Pravda, tenkrát nález prospal. V současnosti je čilý ažaž, a tak se ho snažíme nalákat na obsah krabičky.

I po těch deseti letech nás to kešování pořád baví. Proč? Možná stačilo, že jsme si v tom našli to svoje. Například pro mě je to příjemné zpestření výletu, zajímavý cíl procházky, neobvyklá cesta nebo pohled na známá místa a občas aspoň bodík do statistiky, když už nic jiného. Tabulky, grafy a mapky mě na geocachingu mimochodem baví taky. Díky nim vím třeba, že:
- jsme za celkem 3655 dní (z toho 638 dní hledání) ulovili 1784 keší, což vychází na téměř půl kešky za den a 2,8 keší za den hledání.
- nejsevernější nález jsme zalogovali na Islandu, nejjižnější v Maďarsku.
- nejvíc keší jsme našli v nadmořské výšce mezi 200 a 250 m n.m.
- tabulku nálezů v jednotlivých dnech roku už máme zaplněnou.
- do logu píšu nejčastěji 10 až 30 slov.

Dnes jsme se vypravili k naší první nalezené kešce znovu. Přesně po 3655 dnech (podle statistik). Pořád tam je. Vyluštěné souřadnice už vzal čas, tak jsme to riskli a šli hledat takzvaně BF. Podařilo se, paměť ani instinkt nás nezklamali, krabička se schovávala v předpokládané skrýši.
Byla to příjemná procházka, ačkoli Junior si upatlal ruku smůlou, což si vyžádalo menší hysterický záchvat. Výhledy tu jsou pořád pěkné, bláta nebylo moc a v lese byl klid. Třeba se sem za deset let přijdeme podívat zas.

5. února 2008 (nahoře), 5. února 2018 (dole)

Stejně by mě zajímalo jak dlouho nás tenhle koníček bude bavit. Nebo obecně jak dlouho asi bude existovat samotný geocaching. Alespoň do 12. 6. 2041 bychom však vytrvat měli. Podle statistik toho dne totiž dosáhneme našeho desátého FTF!

Nějaké ty veselé geomomentky.
Alba s fotkami z každého georoku najdete ZDE.

P. S. A víte vy vlastně, kdo to je ten geokačer?

Geokačer obecný (Homo sapiens sapiens geocachensis)
Navzdory názvu se jedná o tvora z třídy savců, který je blízkým příbuzným člověka. Geokačeři jsou plaší tvorové a ostatních lidí se často straní. Při lovu někdy zaujímají tzv. "pštrosí taktiku", kdy se snaží chovat rádoby nenuceně či nenápadně, a myslí si, že je nikdo nevidí. Na druhou stranu ovšem dokáží být až paranoidní, proto mnozí bývají aktivnější v noci a nad ránem, kdy se venku pohybuje méně lidí.
Dorůstají výšky zhruba mezi 150 až 210 cm, samice jsou až na výjimky menší a drobnější. Je známo mnoho barevných variant a plemen, které se výrazněji liší hlavně svým chováním. Z nějznámějších jmenujme čilé FTFkaře, trpělivé BFkaře nebo druh 5/5, který se vyznačuje nízkým pudem sebezáchovy.
Samice, tzv. geokačerka, mívá obvykle 1 až 3 mláďata (tzv. georobotky), která rodiče neváhají od útlého věku používat jako návnadu při lovu. Lov krabiček (kešek) je totiž podstatou jejich života. Motivace je u jednotlivých jedinců různá, jisté však je, že to nedělají pro obživu. Mají tendenci shromažďovat lesklé předměty jako jsou mince nebo kovové plíšky, kterými plní svá hnízda. Druhy žijící v Česku mají v oblibě také malá dřevěná kolečka. Vyskytne-li se na jednom místě větší hejno geokačerů, tzv. event, nasbíranými předměty se mohou vzájemně chlubit.
Areál rozšíření zahrnuje takřka celý svět - lze je nalézt stejně tak na horách jako u moře, všude se jim daří přežívat velmi dobře. V některých oblastech jsou velmi hojní, až přemnožení. Přes léto se pohybují spíše ve volné přírodě, na zimu se, zejména v mírných oblastech, stahují do měst.
Chov geokačerů je poměrně nenáročný. Většinou jde o všežravce, kteří v jídle nebývají vybíraví (zvlášť pokud jsou vyhladovělí po lovu). K životu nutně potřebují kromě jídla, pití a ošacení už jen zařízení s přístupem na internet a GPS (popř. mapu). Rozhodnete-li se, že si geokačera domů také pořídíte, ve většině případů toho nebudete litovat.


4 komentáře:

  1. Taky nás (Turky z Olomouce) letos čeká 10 let, ale až v květnu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluji! Spousta lidí z okolí, kteří začínali kešovat ve stejné době jako my, už dnes nehledá. Přestali mít čas, nebo je to zkrátka omrzelo.

      Vymazat
  2. 10let to jeste asi presne nebude,ale tak nejak se k tomu uz taky pomalu blizim! :) Jen teda mnohem mene casu na pripravu u pocitace a nahrani kesek do gps je duvodem naseho lajdactvi poslednich let.Aplikace na telefonu po nas zada uz jen premiovy ucet,jinak mame smulu ;) Tak snad se zas dokopem vyrazit pripraveni na lov!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky teď častěji lovíme s telefonem, ale v hlubokém lese nedám na GPS dopustit. Prémiové členství si platíme už pár let, protože ty funkce navíc opravdu využíváme, tak ani nevím, jak vypadá bezplatná verze. Zatím se nám to zdá jako dobrá investice, ačkoli je to na můj vkus zbytečně drahé.
    Tak se dokopejte, mrňous určitě ocení ten kinderbinec, co v krabičkách bývá ;)

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!