18. listopadu 2015

Mapa České republiky?

Odmalička mám slabost pro mapy. Jakékoli. Staré nebo historické (a díky doc. Kaňokovi vím, že to není to samé), turistické, tematické, orientační i ty slepé. Takže když jsem se na gymplu rozhodovala co dál, GISařina pro mě byla jasná volba.
Možná i proto se mi vždycky dělá mdlo, když ve vědomostní soutěži někdo za jihočeské město označí třeba Liberec. Nebo Opavu.

Neříkám, že každý musí nutně znát hlavní města všech států světa (to se hodí leda na zkoušku z Politické geografie), ale o rodné zemi bychom měli mít aspoň základní přehled.
Vědět v jakém pohoří se nachází Sněžka. Najít na mapě Brno (myslím na papírové mapě, na Mapy.cz to zvládne každý). Aspoň tušit, kde se Vltava vlévá do Labe. Nehledat Beskydy v západních Čechách.
Jenže, když kolem nás vidím "kvalitní" kartografické produkty jako ty níže uvedené, tak je to holt těžké...


MF Dnes před osmi lety...


Leták z Makra před pěti lety...
(černé tečky označují skutečnou polohu měst)


A z poslední doby tu máme tuto hrůznost
(Zdroj fotky: Facebook)

2 komentáře:

  1. No všechno to jsou zvěrstva, ale to "výukový" puzzle, to je opravdu extrém. Pominu-li třeba Karlovy Vary v Chebu, tak v Krunmlově jsme byli loni a ve Zlonovi jsem byl s našima, ještě když se jmenoval Gottwaldov...

    OdpovědětVymazat
  2. Mě nejvíc fascinují Proskovice. Co tím autoři chtěli říct - je to vize budoucnosti, kdy se Prostějov a Boskovice spojí do jednoho města? Mimochodem, Proskovice opravdu existují, ale je to část Ostravy...

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!