8. června 2015

Coffee mill čili Kafemlejnek

Je to už pár týdnů, co Czechbart při snídani prohodil, že by bylo skvělé kupovat zrnkovou kávu a mlít si ji doma. Nadšeně jsem souhlasila, ačkoli jsem teď pití kafe dost omezila. Jediné, co nám chybělo k dotažení plánu do konce, byl mlýnek.

Pořídit si slušný mlýnek na kafe není jen tak.
Pokud chcete, aby za něco stál. Ale aby zase moc nestál.
V práci si kávu meleme ve skvělém dřevěném historickém kousku, který kolega donesl od rodičů. Je to takový ten "babiččin mlýnek" se šuplíkem. Parádní a funkční.

Tak jsem i já zavzpomínala na své dětství a vybavil se mi mosazný tubus, ve kterém se kdysi mlelo u nás doma v kuchyni. Vím, že měl takový orientální vzhled.
Co se s ním asi stalo?
Poprosila jsem tedy rodiče, jestli by se po něm nepodívali. A ejhle! Taťka ho nakonec objevil na půdě.


Vyrobeno v Albánii. Uzina Tirana. Industrialeksport.


Mosazný tubus s lehkou rytou výzdobou, skládací klička, která se před uskladněním vloží do horní části, původní obal s exotickým motivem (papír trochu zašlý, ale to nijak nevadí), snad i funkční. Stačilo ho jen trochu očistit.


A teď už honem, vyzkoušet ho! Zrnkovou kávu jsme koupili cestou z města. Množství na jeden šálek Czechbart odhadl, taky hrubost mletí nastavil okometricky. Však to se časem doladí. Důležité bylo zjištění, že to fakt mele. A dobře!


Takže příště už pořádnou kávu z oblíbeného Kafe Kodó (nejlepší pražírna v Olomouci) nebo Cafe Delux (příjemná pražírna s útulnou kavárnou).

Zvláštní... nejsme nějací extra kávomilci a přesto už doma máme French press, moka konvičku a teď ještě mlýnek. Co přijde příště?

6 komentářů:

  1. jo!! taky jsem po něm už nějakou chvíli pásla a dnes jsem ho našla na aukru, juchej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať slouží! My jsme s "dědictvím" spokojeni, akorát při mletí většího množství kafe musí člověk počítat s tím, že to chvíli trvá :)

      Vymazat
  2. Ahoj mám jeden doma a chtěl bych ho prodat poradil by mi někdo kde??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila bych bazos.cz nebo sbazar.cz, ale chce to trpělivost.

      Vymazat
    2. Zdravim vas,mate ešte stale ten mlynček?

      Vymazat
  3. Taky jeden mám. Kdyžtak se ozvěte na sylvie.slunska@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!