22. dubna 2010

Boj o krasopis

Nové psací písmo Comenia Script vzbuzuje silné emoce, viz článek na idnes.cz.

Mně osobně se tohle písmo líbí. Možná je to tím, že hodiny psaní mě nikdy nebavily a o krasopisu v mém případě nemohla být řeč. Spíš se hodí slovo škrabopis. A čím jsem starší, tím je to horší. Častěji píšu prostřednictvím klávesnice, ačkoli tzv. desetiprstovku jsem dodnes nezvládla (to je ovšem jiná kapitola). Tak špatné to se mnou ale není, ještě pořád vím, jak se používá tužka, pár poznámek na papír občas ve škole taky načmárám. Moje psací písmo se ovšem s tím elegantně zaobleným krasopisem, co nám kdysi visel ve třídě a který nám vnucovala písanka, už téměř neshoduje. Můj problém tkví hlavně ve velkých písmenech. Nechtějte po mě napsat velké psací L, S nebo Z. Neumím to. Na začátek věty vždycky nacpu tiskací.

Zřejmě ale nejsem sama. Kouknu-li se na zápisy v logbooku naší kešky (zde), málokdy se tam to pravé psací písmo objeví. Možná to není nejlepší příklad, protože při geocachingu se vám na nějakou kaligrafii každý vykašle, ale pravdou je, že když už se tam nějaká ta poznámka psacím vyskytne, klasické velké M, T nebo D nenajdete.
I mezi svými kamarády a známými bych našla spoustu těch, kteří klasický krasopis nechali daleko za sebou, spolu s barevnou aktovkou a penálem. Proč by ho také dál používali. Vždyť například velké psací S je tak strašlivě nepodobné tomu tiskacímu, se kterým se setkáváme přece jen častěji - v novinách, na cedulích, v počítačích, dokonce i vysvědčení už se dnes tisknou na počítači. Je tedy snadné zapomenout na normalizovanou formu.

Tenhle článek ale neměl být kritikou psacího písma v té formě, jak se učí dnes, ani povzdechem nad tím, že je konec kdysi tak krásným vysvědčením s kaligraficky vyvedenými jmény. Jen jsem chtěla podpořit autorku Comenia Scriptu, Radanu Lencovou, protože se mi její nápad líbí.
Psací písmo, ať už bude mít jakoukoli podobu, přece hned tak nezanikne. Proč ho tedy trošku nezmodernizovat?

P.S. Zde něco více o písmu Comenia Script.

8 komentářů:

  1. Nové písmo se mi líbí a souhlasím s ním, sama píšu polotiskace. Paní Lencová to dotáhla k dokonalosti tím, jak si z toho udělala superbyznys. Balíčky a dvojbalíčky... x počet škol a dětí v nich... aach!
    :-)

    OdpovědětVymazat
  2. L, S, Z - tak to válčím úplně stejně :-)¨
    Ale jinak tiskacím píšu dost nerada, jen když chci, aby to bylo fakt dost čitelné. Jsem zvyklá psát poměrně dost rychle jak na pc (deseti) tak na papír. Jen teda občas dost luštím... :-)

    O tomto čtu poprvé. Moc si to třeba u sebe neumím představit...

    OdpovědětVymazat
  3. Drápu jako deset kocourů. Když mám cokoli odevzdat písemně, řeším, jestli to fakt nejde napsat na PC a vytisknout.Když už teda píšu perem/propiskou, většina písmen kvůli čitelnosti stejně vypadá spíš jako tiskací.Takže nová podoba písma ano, ale s drobnou výhradou - dořešit napojování tak, aby bylo jasné jestli se jedná v textu o jednou slovo nebo dvě.

    OdpovědětVymazat
  4. Nesmyslně drahé, tedy nerealizovatelnéAno, rád bych používal český font pro své projekty. Ale platit za jednu variantu 59€ (asi bych potřeboval všechny tři) a následně nutit všechny čtenáře, aby si font také zakoupili... To je nejenom neetické, ale také nerealizovatelné. Takže když se nad tím tak zamyslím, k čemu nám je hezký český font (který se mi za tu cenu nelíbí), když ho lze reálně nasadit maximálně do tisku? A to ještě pouze do omezeného tisku, protože většina vydavatelství používá své varianty a měnit prostě nebudou.
    Z mého pohledu to paní Lencová prostě zazdila cenou a můj názor na její osobu i celý tento projekt je z tohoto důvodu značně negativní.

    OdpovědětVymazat
  5. Proč by ho mělo jít reálně nasadit akorát do tisku? Myslela jsem, že to je spíš doplňková věc a jde hlavně o písmo pro školáky - myslíte, že jeho prosazení je nereálné?
    Pokud by se neprosadilo jako ruční písmo (osobně se mi líbí myšlenka nového psacího písma pro výuku ve školách), tak pro tisk asi moc smysl nemá. Navíc je to font opravdu celkem drahý. Otázkou je, zda je pro školy to písmo nepřijatelné z hlediska ceny nebo samotného vzhledu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak něčím hodně podobným píšu tak zhruba od deváté třídy, a nezabralo mi moc času se naučit psát takovým písmem docela hodně rychle a to si tam ještě dělám vlastní kudrlinky.
    Dneska, když už se ve školách nepíše husími brky, tudíž nehrozí, když bude písmo nespojité žádné kaňkování, že je to prima nápad, proč by se měly dál děti učit zbytečně složité psací, když tohle je lehčí alternativa. Nakonec, si stejně pak každý najde nějaký svůj styl psaní, který mu vyhovuje. Jen mě mrzí ta přemrštěná cena za ty balíčky pro děti, ale holt dnes jsou za vším hlavně peníze...

    OdpovědětVymazat
  7. Cena je problém, zvláště když to děckám ve škole stát nedá. Já budu učit své dvě dcery v doma-škole tak to do nich investuju. Je to opravdu lepší, když přiblížíme více obě písma psací i tiskací podobou k sobě. Pro děti je to opravdu nesmysl se učit dva typy písem. Když moje předškolačka chce, abych jí něco napsala (třeba jméno její kamarádky), vyžaduje to v písmu tiskacím a ne psacím. Tak to zkusíme :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj jak se máš? Já dobře!!! Dej se do snycker!!!
    Je to do brý!!!!!Tvoje kámoška Veru Bachurová.Z měn se!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!