17. srpna 2009

Z ptačí perspektivy

Cessně upadlo při přistání v Letňanech kolo.
Cessna spadla do řeky Otavy.
Cessna se v pořádku vrátila z vyhlídkového letu.

"Ještě štěstí, že se to nestalo dřív, to bych si ten let asi rozmyslela," řekla jsem při čtení zprávy o tragické nehodě.

To my jsme vyletěli do povětří už začátkem srpna, kdy letová konstelace byla jaksi příznivější. Po složitém dojednání termínu jsme konečně měli možnost užít si náš společný dárek. Vyhlídkový let v čtyřmístné Cessně.
Složení = pilot + 3 oslavenci (Skorošvagr, slavící kulatiny, Milášššek, který měl narozeniny pouze hranaté (opak kulatých, že) a já, těšící se z dosažení bakalářského titulu).
Hodina letu nám nabízela možnost urazit poměrně velkou vzdálenost, a tak jsme na mapy.cz naplánovali smělý tah Olomouckým a částečně i Moravskoslezským krajem. Trasa byla přibližně tato: Bohuňovice (letiště) - Šternberk - Sovinec - Dlouhé Stráně - Praděd - Bruntál - Slezská Harta - VVP Libavá - Hlubočky - Olomouc - Bohuňovice.
V neděli 2. srpna 2009 po druhé hodině odpolední jsme tedy kopli do vrtule...

obrCessně se z travnaté letištní plochy moc nechtělo, nicméně po chvíli překonala sílu zemské tíže a vynesla nás nad tah Olomouc-Šternberk, čímž jsme se vyhnuli dopravní zácpě. Větřík si s námi trochu pohrál, ale igelitové pytlíky pro případ nouze zůstaly netknuty, ačkoli musím uznat, že už mi bylo i líp. Ve Šternberku jsme byli cobydup, pomalu jsme se rozloučili s rovinató Hanó a stoupali do hor.
obr
Hrad Sovinec, někde dole přímo pod námi, bohužel nešlo vyfotit. Zklamání však vystřídalo očekávání - někde támhle už bude Praděd. Trochu mě znervózňuje, že pilot pouští knipl, roztahuje mapu a chvíli v ní bádá. Neztratíme se? Ale ne, tady už je hřbet Vysoké hole, podobný přistávací ploše, kde si za druhé světové Luftwaffe opravdu budovala polní letiště. Budka u Jelení studánky.
obr
Useknutý vrcholek Mravenečníku - júúú! Horní nádrž PVE Dlouhé Stráně v celé své kráse. Úžasné! V údolí se skrývá ještě dolní nádrž. Tohle je Švýcárna. A Praděd. Jsme výš než špička vysílače, jenž je nejvyšším místem v ČR. Petrovy kameny jsou najednou tak strašně maličké. Údolí Bílé Opavy, kdysi kryté stromy, dnes obnažené, vine se až k hotelům v Karlově Studánce.
Na loukách se pasou krávy. Ne, opravdu to nejsou žádní červíci. Panelákovitá Bruntál, uprostřed zámek a věž kostela. Na sopky bohatý kraj - Uhlířský vrch, Venušina sopka, Velký a Malý Roudný, kus dál Červená hora. Odlesk vodní hladiny - Slezská Harta a její bizarní tvar.
obr
Za ní Kružberk, další pokroucenina. Za Červenou horou, na jejímž vršku je meteorolgická stanice, už pomalu začíná vojenský prostor. Jsme nad Budišovem nad Budišovkou. Z lesa osaměle ční kostel ve Staré Vodě, ale to už jsme u Města Libavá. Konečně se dozvídám, kde je tam ten větrný mlýn. Na jedné straně střelnice a tankodromy. Krajina, ve které po vesničkách zbyly už jen památníky a možná pár zbořených, zarostlých zdí. Na druhé straně úzké údolí, někde v něm řeka Bystřice. Smilov. Hrubá Voda. Lom. Hele, Regionova jede! Brzy budeme "doma". Sídliště Na Orátě. Cukrák a sjezdovka zbrázděná koly horských minikár. Naše údolíčko :)
obr
Vzdušné víry posílají můj žaludek na okružní cestu do krku a zpět. Pytlíky stále netknuty, dávám si žvýkačku. Pomáhá to. U Velkého Týnce dostatek chmele, přibližujeme se k Olomouci, fotíme jak zběsilí. Shora je to město opravdu krásné... Stáčíme se ještě ke Svatému Kopečku. Oblétáme baziliku, zakroužíme nad zoo, koukáme na žirafy. Pak už je pomalu čas vrátit se zpátky na zem. Přistání je docela poklidné. Po všech těch turbulencích naprostá pohoda. Motory tichnou a já zase slyším normální pozemské zvuky. Není mi zrovna dvakrát nejlíp, ale zážitek to svou sílou přebíjí. Děkujeme pilotovi, který mi s úsměvem říká: "To jste se měla ozvat, že je vám špatně. Já bych vám zastavil."
Odcházíme na jedno pivko. Dobře vychlazená Plznička vrací můj žaludek zpátky do rovnovážného stavu. Sedíme a povídáme si. A cože to bylo tam? Aha, Rýmařov. Škoda toho Sovince. No úžasné. Házelo to jen trochu.
O pár dní později koukáme na fotky. Video někdy později. Jo jo, bylo to opravdu super. A hlavně, vrátili jsme se v pořádku zpátky!

A ještě pár fotek...
olomouc
kruzberk
libava
cessna

a další ZDE.

5 komentářů:

  1. Na kolik vyjde takovej jeden vyhlídkovej let? Jinak fotky tedy krásné...

    OdpovědětVymazat
  2. V Bohuňovicích (Mamba Air) nás ta hodina vyšla (tedy ty, kdo nám dárek koupili) na 6000 Kč. Jednoduše by se dalo říct, že to je 100 Kč na hodinu. Dělají třeba i čtvrthodinové lety. A cena je za letadlo, takže cenu na osobu si ještě můžeš vydělit třema :)

    OdpovědětVymazat
  3. opravalooney se upsala - tedy ne ďáblu ;-) v jejím vejšplechtu mělo být, že ten let stojí 100 kč na minutu, ne na hodinu. to jen pro upřesnění ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. 2Milášššeksem tu malem zavarila kalkulacku, covece... diky za vysvetleni. ted uz ji muzu vypnout a jit konecne dom :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem to ale luňák... Mělo to být 100 za minutu, jaksi jsem se do toho zamotala.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!