12. května 2009

Srdcová kniha

Další masová zábava na naší veřejnoprávní České túdlevizi... aneb
Mám já to zapotřebí se takhle rozčilovat?
Když ten Dušek se pořád válí v té namodralé knihovně, a pak na mě bliká svým neonem nápis KNIHA mého SRDCE. To je pak těžké nejít k počítači a stránky té soutěže si nevyhledat...

Co bychom si nevymysleli další skvělou a zábavnou anketu. Komedie století, největší osobnost všech dob, nových sedm divů světa,... Teď tu máme knihy. Knihy našich srdcí. Stovka nominovaných titulů.
Když si je tak člověk čte za sebou, jak jsou seřazeny podle abecedy, vznikají zajímavá seskupení.

Egypťan Sinuhet, Ferda Mravenec, ...
Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, Honzíkova cesta, ...
Malý Bobeš, Malý princ, ...
Tři kamarádi, Tři mušketýři, Tři muži ve člunu, ...

A teď to srovnávejte a vybírejte. Harry Potter či Robinson Crusoe? Krtek a kalhotky nebo Pýcha a předsudek? Kmotr nebo Babička? Gabra a Málinka či Mistr a Markétka? Rozbřesk nebo Stmívání?

Nemůžete-li vybrat jedinou, jsou tu i tituly "více v jednom". Např. Tolkienova trilogie tu vystupuje pod souhrnným názvem Pán prstenů (což je ovšem ošetřeno v pravidlech jakousi výjimkou), stejně jako sedm knih J. K. Rowlingové se vešlo pod zjednodušené heslo Harry Potter. V pravidlech se přitom píše: "Není možné hlasovat pro soubor knih, který byl vydán jako vícedílný soubor několika kusů knih v jednom obalu. Hlasy by měla vždy dostat jedna jediná samostatná kniha – jako například Harry Potter a Kámen mudrců." Proč tedy v nominované stovce je napsáno jen Harry Potter??? Spekulativní je také titul Rychlé šípy od J. Foglara, protože jde o "úplné knižní vydání proslulého kresleného seriálu" (zdroj),což není úplně klasická beletrie, i když tedy pravda, kniha to je.
Mimochodem, poezie, divadelní hry, literatura faktu a encyklopedie jsou ze soutěže zcela vyloučeny. Svého věrného Diderota, který rady sobě ví vždycky sám, tam prostě nenajdete. Vždyť ona je to vlastně anketa Beletrie mého srdce. Ale takový název mediálně moc netáhne, co?

Já osobně mám v tomto hlasování jasno. Nevyberu ani jednu. Vždyť jak srovnat kvalitu náročné klasiky s momentální módní vlnou? Tři mušketýři (1844) vs. Rozbřesk (2008)? Oblíbený Dan Brown a jeho Andělé a démoni vedle Anny Kareninové - jasně, každý to zná, ale kdo to doopravdy celé četl? Nesrovnatelné...

Asi bych nedokázala vybrat ani nejoblíbenější zástupce z jednotlivých žánrů. Nejde to zprůměrovat a označit jednu. Tahle knížka je dobrá takhle, tamta zase úplně jiným způsobem. Bohužel zevšeobecňování už mají všelidové ankety tak nějak v povaze. Nezbývá než se s tím smířit. Duška povalujícího se v policích knihovny prostě ignorovat a další výběr Top 100 přejít mávnutím rukou. A počkat na konec, na výsledek, který bude stejně o ničem. Hlavně, že je o sobotách co vysílat.

No já vím, všem se prostě nikdy nezavděčíte... Zvlášť mně asi ne...

9 komentářů:

  1. Hodnoceni miry zajimavosti je jak vystrizene z filmu Spolecnost mrtvych basniku. Zaznelo zde graficke oceneni poezie. Neco jako [pričrdova] stupnice hodnoceni poezie. ( Nevim, jak se to pise. ) Studenti stranky s touto metodou vytrhli a rozcupovali. Mozna udelejme s podobnymi stoletymi anketami totez.

    OdpovědětVymazat
  2. Jan Tleskač by tutově nesouhlasil.

    OdpovědětVymazat
  3. Billy, tak jsem si hledala něco o tom filmu a myslím, že se na něj budu muset mrknout. Ale s tou hodnocenou poezií to sedí.

    @Teo, s čím přesně? Se mnou nebo s anketou?

    OdpovědětVymazat
  4. looney, nebuď tak přísná... když se tak dívám na nominovanou stovku já, vidím, ze moje oblíbené knihy jsou tam téměř vsechny, z těch co mi tam natuty chybí se mi teď vybaví jen Muž, který sázel stromy a Labyrint světa a ráj srdce. A je tam i nejoblíbenější z mých oblíbených, kniha ke které se neustále vracím, která mě stále provází a kterou si nejspíš vezmu i do hrobu. Proto by pro mě nebylo těžké označit ji za knihu mého srdce. ty žádnou takovou nemáš?
    To že je to dělaný celý kvůli prachům, to je jasný, i čétéčko potřebuje sledovanost, reklamu, sponzoring... tak se snaží a ankety prostě zabírají. Připadá mi to pořád lepší, než paušální nenažrané zvyšování konces. poplatků i těm, kteří se na televizi nedívají.
    No, já se dívat nebudu, jednak mi leze dušek na nervy, jednak mám v sobotu lepší program, než sedět u telky, ale tu stovku knížek si ještě jednou projdu, pro inspiraci...

    OdpovědětVymazat
  5. Candycane, jednu jedinou bych asi fakt vybrat nedokázala. Je pár knih, které jsou mému srdci blízké, každá trochu jinak. A dost z nich je v nominaci.
    Ta stovka je určitě inspirativní, ale tím pro mě význam té ankety končí. Je zajímavé se podívat, co lidi čtou a třeba i něco z toho vyzkoušet, i když spíš dám na doporučení přátel. Jen nechápu, jaký pak má význam vybrat tu jednu jedinou knihu - bude tím o něco lepší? Mě tyhle ankety o NEJ COSI STOLETÍ připadají zkrátka takové nijaké. Nejsou a ani nemůžou být objektivní. Nejsou ani subjektivní, když hlasuje tolik lidí.
    To už je možná lepší NĚCO roku, tady se dá alespoň srovnat. Co bylo loni módní, dnes se třeba jeví nudné.
    Asi jsem jen znechucená tím, kolik se těchhle šou teď rojí. A ČT? Peníze jsou třeba všude, to jo, ale ten program... Sleduju v podstatě už jen Zprávy.

    OdpovědětVymazat
  6. Looney,tož to je o tom, že nějaká kniha asi člověka ovlivnila úplně nejvíce. Jako třeba mě 2001:Vesmírná odyssea od A.C.Clarkea. To mi bylo asi patnáct. No a neříkám, že jsem nepřečetl od té doby hromady kvalitní literatury, ale z mých asi tří set knih srdce je tahle prostě \"první\". Díky ní je pro mě Dušek povalující se mezi knihami fajn symbol a kniha pro mě něco znamená. Nebýt 2001, asi bych ke knihám takový vztah neměl. A Ty máš určitě taky takovou, se vsadím;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nasadilo mi to celé brouka do hlavy. Nemůžu se rozhodnout, opravdu ne. Vede asi trilogie Pán prstenů, to byla opravdu silná kniha, ale pak je tu ještě Malý princ a Růže pro Algernon (povídka rozšířená do celé knihy, kterou marně sháním už leta). Všecko to jsou nezapomenutelné knížky!

    OdpovědětVymazat
  8. mnojá čtu skoro Fšecko, kromě novin :))))

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!