23. července 2008

O průkazkách

Trochu surrealisticky o mnoha tvářích jednoho občana/ky aneb
Nikdo není ve skutečnosti tak ošklivý, jako na své fotografii v pase.
Murphyho zákon
Je tomu týden, co jsem se nechala radikálně ostříhat. Na krátko.
Viz níže

Vlasy PŘED/PO

Známí mě poznávají jen díky oblečení. Sama si musím zvyknout na tu novou paní v zrcadle. Ohlasy jsou však zatím jen kladné.

Více než z kritiky od známých jsem ale měla obavu, co tomu řeknou úřady. A průvodčí. A revizoři. Ta slečna na fotografii na průkazkách mi není vůbec podobná. Ona to nikdy nebyla dokonalá shoda, ale teď... už ani ten účes nesedí. Jak jim vysvětlit, že nejsem svoje vlastní sestra?
Někde je určitě psáno, že fotky na legitimacích, ať už občanských či jiných, by měly být aktuální.

Pro moderní ženu by to prakticky znamenalo mít od každé několik verzí. Průkazky s přírodní barvou vlasů, s barevným přelivem (verze dle odstínů), jednu nalíčenou a jednu bez šminek. Dále průkazku plesovou, se slavnostním účesem.
Abych ale nikoho nediskriminovala, pánové by měli jistě mít legitku bez vousů a s vousy (knírem) či dvoudenním strništěm. Notoričtí rváči a boxeři by si pořídili navíc jednu s rozbitým xichtem.

Obě pohlaví by pak užila průkazku "poflámovou" s výraznými kruhy pod očima a bledou pletí. Špatně vidící by pak měli mít variantu s brýlemi a bez; nezapomínejme, že kontaktní čočky máme také v různých barvách (tedy co odstín, to kus). Lidé s problematickou pletí a puberťáci? Verze s uhry a bez uhrů.
Jisté celebrity by zase potřebovaly po každé plastice novou. Michael Jackson? Černá a bílá průkazka. Barbora Škrlová? Varianty ON a ONA, dále dělené dle dosaženého věku. Superman? Kal-El a Clark Kent.

Ve světě, kde by každý měl svou sadu průkazek a pasů, by už nebyl problém nikoho identifikovat.

Ačkoli problémy nejsou ani teď. Mnoho mých známých dodnes jezdí v MHD s průkazkou, na níž je fotka ze školky. Nikdo se nad tím nepozastavuje.

Větší pouzdro na nové doklady si tedy pořizovat nebudu...

10 komentářů:

  1. Nedavnojsem presne resila ozvejkany zarucni list na mou osobu pri vaznem prestupku (prebihani silnice bez prechodu). Vyfasovala jsem kilo a nekoncici udiv straznika nad poctem a tozsahem zprehybanych rohu a fotografii. Ta slecna tam uz totiz nevypada ani jako moje pokrevni pribuzna:)

    OdpovědětVymazat
  2. jůůů Tobě to ale sééékne, takhle nakrátko.... a když ty nakrátko, nepůjde Milášššek nadlouho? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Když tak koukám na tu simpsonizaci před a po, tak se mi zdá, že Tvé ostříhání přidalo Miláššškovi nějaké to kilo navíc. :o)

    OdpovědětVymazat
  4. To jsi neměla... Delší vlasy dělají ženskou ženskou;-P

    OdpovědětVymazat
  5. Jo,jo, nedovedeš si představit můj strach, když jsem jel na dovolenou. Fotka byla focená když jsem měl krátký vlasy. Jenže na dovolené jsem měl vlasy po ramena. Všichni celníci tak blbě čuměli. Ale, prošlo to...

    OdpovědětVymazat
  6. no tak dlouhý vlasy u mě teď nehrozí. toho jsem si užil na vysoké škole, kdy jsem měl mikádo a tvářil se hrozně tajemně ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Psice, kontroloři jsou někdy docela benevolentní. Až si říkám, co takhle někdy zkusit jet na cizí průkaz?

    Candy, dík. Dlouhé vlasy teď u nás nehrozí.

    Koyamo, ono to taky vypadá, že já jsem prodělala plastiku nosu a nechala si zúžit oči. Leč není tomu tak, je to jen a jen nestejnou šíří obrázků. Ačkoli možná jsem oba něco málo přibrali.

    Kamio, dělají potom kratší vlasy chlapa chlapem? A vousy? A sukně taky dělají ženskou ženskou? A znamenají dlouhé vlasy krátký rozum? A co na to Jan Tleskač?

    Matěji, to jsi měl štěstí. Taťka měl svého času kvůli celníkům dva pasy - s vousy a bez vousů. Po vstupu do Schengenu už je to ale na mnoha hranicích jednodušší.

    OdpovědětVymazat
  8. Jan Tleskač má páčo jako Mažňák! ;-)

    Ale ženská je hezčí, když má delší vlasy, pro mě určitě je více ženštější, bez delších vlasů nemůže s nimi házet a sama se tak připravuje o důležitý sexappealový prvek! Miláššek už teď určitě kouká po jiných vlasaticích;-)

    OdpovědětVymazat
  9. 2Kamiono teeeeda Kamio! jasně, že Milášššek po žádných vlasaticích nekouká! vlasatici měl, teď má změnu a krátkovlasatici a než se mu krátkovlasatice okouká, už zas bude mít doma dlouhovlasatici!

    OdpovědětVymazat
  10. Kamio, já nikdy vlasama házet stejně neuměla. A jak píše Candycane, aspoň není nuda, bo změna je život :-smajl

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!