30. dubna 2008

Nové logo UP

Univerzita Palackého v Olomouci chce nové logo. Vítěz soutěže je znám. A petice se množí...
Nové moderní logo! Mluví se o tom už dlouho. Teprve teď ale celá věc nabrala spád. Přímo sešup. To když byly vybrány tři "nejlepší" návrhy.
Během jednoho dne přistály v mé univerzitní mailové schránce dvě různé petice proti novému logu. Obě rozhořčené. Podle mě oprávněně.

Univerzita chce modernizaci. Oslovit mladé lidi. Jak toho docílit? Mimo jiné i změnou loga. To, které totiž používá v současnosti, je již více než padesát let staré a údajně ztratilo svou souvislost s původním návrhem Aljo Berana. Dobrá tedy, proč neudělat změny. Jenže... Nové logo se, snad kromě poroty, nikomu nelíbí. Proti návrhům, které postoupily do finále se zvedla mezi zaměstnanci i studenty univerzity obrovská vlna nevole. Bylo nasbíráno nejméně 1300 nespokojených hlasů.

Cituji ze zápisu z druhého kola hodnocení soutěže: "Vítězný návrh naplňuje ideu rozvoje vnitřní struktury univerzity. Logo tvoří pravidelný šestihran, který vzniká vzájemným prolnutím barevných segmentů symbolizujících jednotlivé fakulty univerzity. Barevné prolnutí je symbolem otevřenosti, spolupráce a přirozeného toku vědeckých poznatků a informací. Šestihran vybroušených faset evokuje diamant, stejně tak je architektonickým půdorysem, benzenovým jádrem, matematickým rozvrhem i dokonalou strukturou vzájemně bohatě organizovanou. Mírné natočení šestihranu proti horizontále textového označení zpochybňuje dnešní jistoty a vybízí k nekonečné touze po poznání. Zvolený systém označení jednotlivých fakult, kdy barevný segment je umístěn do šedého půdorysu šestihranu, zdůrazňuje svébytnost jednotlivých fakult, vždy však na půdorysu celé univerzity.
Zvolený systém je otevřený případnému rozšíření o další fakulty tvarově i barevně. Vybraný návrh je technicky aplikovatelný do všech materiálů a typů médií. Je velmi variabilní a tudíž životaschopný, splňuje všechny nároky na moderní grafický design a není poplatný jen trendům a módnosti.
Návrh je vtipný a inteligentní ve svém konceptu, odkazuje na mládí, rychlý růst univerzity a její perspektivu."

Dokud jsem si to nepřečetla, bylo pro mne logo jen křivě namalovaným obrazcem divných barev. Věty jako "Mírné natočení šestihranu proti horizontále textového označení zpochybňuje dnešní jistoty" je dle mého názoru jen nabubřelá fráze. Opravdu si komise myslí, že běžný člověk si to takto dokáže zdůvodnit? Že si za těmi šedivými trojúhelníčky dokáže představit jednotu univerzity? Nedokázal to ani grafik (viz článek), natož laik jako já. Když už si tedy nedokážu vysvětlit "smysl" loga, ať je proboha ten návrh alespoň hezký. Líbivý, chcete-li. Vždyť o to jde, ne?
Jenže logo se nelíbí.
Bohužel.
Co s tím? Petice byly sepsány. Nic víc se asi dělat nedá. Zatím ovšem není nic definitivně rozhodnuto. Rektor se sice názory akademické obce řídit nemusí, přihlédnout by k nim ale mohl. Takže se teprve uvidí.

A jak se návrh Věry Marešové (vítězky soutěže) líbí vám?

16 komentářů:

  1. Ten návrh je teda pěkně hnusnej. Nevím, jestli znáš nové logo Univerzity Pardubice, ale to byl taky krok totálně vedle. Je to U: v kruhu, dřív to byl ten pardubickej useklej kůn a okolo něj latinsky Universitas pardubicensis. Nevím, proč se mění loga a věci, co dobře fungujou. Přeju vám do Olomouce, abyste s peticí uspěli.

    OdpovědětVymazat
  2. Looneyno,...ani mě se nelíbí...teda..

    OdpovědětVymazat
  3. No, mně se teda taky vůbec nelíbí... staré logo bylo mnohem a mnohem lepší, než tenhle barevný hnus.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to hnusnéa přečtení vysvětlivek na tom nic nemění :(

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to trochu, jako bych se snažila já načrtnout Rubikovu kostku. Kterou jsem se předtím pokoušela složit.

    pozn.: jsem manuálně levá, přestože nejsem levák

    OdpovědětVymazat
  6. Asi jsem jednostranně zaměřený primitiv, ale ty kosočtverce...to mi nepřijde moc šťastný.

    Loga se mění, protože je to pro reklamky, tiskárny a spol. výborný byznys - nové vizitky, poutače, formuláře atd. atp. :(

    OdpovědětVymazat
  7. to je hnus, velebnosti! to starý logo působilo vážně trochu zastarale, ale tohle je teda daleko horší... barevný nic...

    OdpovědětVymazat
  8. Prohráli jsme, logo bylo přijato :(Adél, to nové pardubické logo taky nic moc. Ale je aspoň takové jednoduché a použitelné.

    Umeko, zajímavá (ačkoli trochu pubertální) poznámka. Jestli si více studentů bude nové logo spojovat právě s kosočtvercem v \"tom\" smyslu, nevím jestli je to pro UP dobrá reklama.

    Takže se ten návrh opravdu líbí snad jen té odp(b)orné porotě. Bohužel, jak píše dnešní MF Dnes, bylo LOGO DNES PŘIJATO *smutník*

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna dneska jsem na to logo koukala v Olomouckým dni...no teda..doufám, že to pan rektor neodkývne. Na starým logu je aspoň hned jasný, o co jde..u tohodle \"moderního barevnýho nemyslu\" člověk neví, jestli je to logo nějaký chemičky, výrobny hraček, nebo čeho vlastně.

    \"Mírné natočení šestihranu proti horizontále textového označení zpochybňuje dnešní jistoty a vybízí k nekonečné touze po poznání.\"

    No comment:D

    Doufám, že nějací šikovní grafici nebudou chtít měnit vinutí našeho hada na tyči, v rámci poznání dnešních jistot a touze po nekonečném zpochyňování.

    OdpovědětVymazat
  10. Sákra, ta teď koukám na tvoje Teidu....gratuluju Úpéčko k logu.Hm.

    OdpovědětVymazat
  11. Nazor na logo si kazdy udela sam, ale jen mam pochybnost o zpracovani loga po technicke strance napr. tisku... Nedovedu si dost dobre predstavit jak dopadne na papire pri malem rozmeru ):

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, sleduju zpovzdálí. To logo podle mě vůbec není špatný nápad, jen by to chtělo:
    1. Jiné barvy (vycházím z toho, co je tady u tebe, Looney)
    2. Striktní 3D provedení a ne takovou placku
    3. Tohle umístit v metrové velikosti ve skle (nebo i hologram?) do dvoran fakult a otočit vždy příslušnou barvou fakulty ke vchodu.

    Není to špatné, je to nedotažené;-)

    OdpovědětVymazat
  13. A umístění těch písmen a ten nemožný font, to je jak pěst na oko. Vždyť říkám, nedotažené!

    OdpovědětVymazat
  14. a zvláště se těším na zajímavý výsledek při nedokonalém soutisku barev

    OdpovědětVymazat
  15. SillyFish, držím pěsti, ať váš had odolá všem pochybnostem dnešního moderního nejistého světa. A díky za odkaz na Kostičky...

    Kamio, barvy loga můžeš obdivovat v prezentaci, viz [12] Myslím, že se to neliší. Nedotažené to je. Líbí se mi třeba myšlenka barev jednotlivých fakult a jejich prolínání -> jednota univerzity. Jen to chtělo víc promyslet.

    Muminku, já myslím, že špatný soutisk už to víc zkazit nemůže.

    Btw. Když mrknete na odkaz v [12], tak je tam i černobílá varianta. Tam se podle mě už úplně ztrácí smysl loga... Jo a to nabízené triko bych si fakt nekoupila. Ani zadarmo ho nechci!

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!