2. června 2007

Podčárník anébrž fejeton 1

Železný dědek

Sousedé bývají různí. Ačkoli ON vlastně ani není naším sousedem v tom pravém slova smyslu. Jen jeho zahrada leží přímo naproti našeho domu. Dá-li se ovšem nazývat zahradou. Je spíš železářstvím.
Železný dědek mu neříkáme jen tak. Ni déšť, ni sníh, ni tropické vedro, ni mráz ho totiž neodradí od jeho životní záliby - shromažďování starého železa. Žádný kousek kovu pro něj není příliš malý. Sbírá vše od hřebíků a matiček, po pračky a karosérie automobilů.

Na život v jeho blízkosti potřebuje člověk železné nervy. Musí si ovšem dávat pozor, aby se nestaly předmětem dědkovy pozornosti. Přináší to ovšem i své výhody - zatímco na kohouty se nemůžete spolehnout, že vám svým kokrháním oznámí počátek nového dne, dědkovi se důvěřovat dá. O půl sedmé přichází jako Přemysl Otakar II., král železný a zlatý, třídit své úlovky do barelů, jejichž dna předtím pečlivě vyklepal palicí. Při této jeho činnosti mám pocit, že býval bubeníkem Iron Maiden, případně nějaké heavy metalové skupiny.

Mrzí mě, že nepamatuji pád železné opony. Živě si ale dokážu představit, jak ji houževnatý sběratel ihned naložil a odvezl na hromádku za plotem. Pravděpodobné k tomu použil železniční dopravy. Taková opona už něco váží a díky jejímu prodeji má dnes dědek jistě železnou zásobu peněz na důchod.

Možná je trochu neslušné říkat mu dědek, protože jeho železné zdraví prozrazuje, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Ale ta přezdívka už se dávno vžila a zvyk, jak známo, je železná košile. Rodina ho jistě stále považuje za hlavní autoritu a on jim vládne železnou rukou. Není divu, jeho silná paže se svaly ze železa, je zocelená zvedáním těžkých sporáků a rezavých van. Večer však unaven zasedá k televizi a smutně sleduje Novu. Železný už tam nepracuje. Jeho chladné, železné srdce si alespoň na chvíli posteskne. Náladu mu zvedne až reportáž ze Železných hor.

Usíná a zdá se mu o tom, jak se železnou vytrvalostí bude zítra objíždět vesnici a hledat staré plechy. Snad mu ani nebude vadit až jednou někdo zavolá na linku 158 a policisté mu za rušení nočního klidu nasadí želízka.

1 komentář:

Díky za komentáře!