23. července 2017

Pár tipů na krátké výlety

Tyhle výlety vám nezaberou zas až tak moc času. Pokud se tedy nebudete dlouze kochat krajinou. Což samozřejmě můžete.
Jsou to spíš takové odpolední/dopolední procházky s nějakým tím bonusem. A když si k nim najdete v okolí ještě nějaký další zajímavý cíl, pak se klidně mohou stát i výletem celodenním.

Venušina sopka

Kde to je: Nad obcí Mezina nedaleko Bruntále.
Co tam je: Kráter sopky, jeskyně, sopečné pumy a bomby. V okolí spousta kraviček. Nedaleko taky kamenné varhany (neboli lávový proud).
Jak se tam dostat: S parkováním to v Mezině není moc slavné, ale auto můžete nechat pod lípou odkud je to na sopku coby kamenem dohodil. Naučná stezka vás pak dovede i k lávovým proudům, bohužel ale vede po silnici, takže doporučuji přejet do chatové osady pod lomem a nechat auto tam.
Kočárky: Na Venušinu sopku jedině s nosítkem, cesta vede loukou plnou kamenů a hrbolů. Do lomu, kde jsou vidět lávové proudy, se naproti tomu dostanete po krásné asfaltce.
V okolí: Bude-li vám horko, zajeďte se vykoupat na Slezskou Hartu, kde bývá celé léto krásně čistá voda.



Rozhledna Bukovka

Kde to je: Nad obcí Rapotín nedaleko Šumperka.
Co tam je: Rozhledna s pěkným výhledem.
Jak se tam dostat: Mírnější varianta vede z Rejchartic, tam i zpět měří cca 5,5 km, jde se stejnou cestou. Převýšení není moc velké, takže zdatnější dítka i kus cesty ujdou. Na mapě vyznačeno zde. Výchozím bodem v mapě je místo, kde lze zanechat automobil. S větším převýšením počítejte na naučné stezce z Rapotína.
Kočárky: Cestu zvládnou jen dobré terénní kočárky. Doporučuji spíše s nosítkem.


Rozhledna Malý Chlum

Kde to je: U obce Obora nedaleko Boskovic.
Co tam je: Rozhledna a bývalý pískovcový lom, pod kterým si budete připadat jako v obřím pískovišti. A když budete mít štěstí, tak potkáte traktor jako my.
Jak se tam dostat: Zaparkovat můžete v osadě Huť Sv. Antonie, odkud je to k vrcholu asi 1,5 km. Na mapě vyznačeno zde. Zpátky se jde stejnou cestou.
Kočárky: Cestu zvládnou jen dobré terénní kočárky. Doporučuji spíše s nosítkem.
Rozhledna: Jde spíš o přerostlý posed, ale vzhledem k umístění úplně stačí pro krásný výhled do okolí. Nahoru se leze po žebříku, tak dávejte pozor na vaše dítka.


Procházka pod Chlumem

Kde to je: Mezi obcemi Přestavlky a Krčmaň, nedaleko Olomouce.
Co tam je: Pěkné lesy, turistický přístřešek u přehrady.
Jak se tam dostat: Na procházku se můžete vydat z Přestavlk, kde se dá kousek za návsí zaparkovat. Pokud se nechcete vracet stejnou cestou, zkuste třeba 6km okruh vyznačený v mapě. Posedět můžete v pěkném turistickém altánku, ke kterému se lze ovšem dostat jen přes hráz přehrady, takže dávejte pozor. V létě by to ale neměl být problém.
Kočárky: Cestu vyznačenou v mapě doporučuji spíš teréňákům, část vede po lesních cestičkách. Po cyklotrase 6061 by měly v pohodě projet všechny kočárky, pak je ovšem nutné vrátit se stejnou cestou zpět.
V okolí: Doporučujeme ještě krátký výstup ke Krčmaňskému borku, odkud je nečekaně pěkný výhled do kraje. Auto zaparkujte v Krčmani u hřiště a vydejte se vzhůru kolem hřbitova.

2 komentáře:

Díky za komentáře!