11. května 2017

Okolo Žernavy

Pondělní odpoledne vypadalo, co se počasí týče, docela přijatelně, a tak jsme přemýšleli nad nějakým kratším výletem. Někam, kde bude svítit slunce (do lesa ne, tam by bylo po předchozích deštích mokro), mohlo by tam být pár kešek a taky trochu výhled, protože viditelnost se zdála být velmi dobrá. Nakonec jsme vyrazili k Přerovu a užili si krásnou procházku. Všechno tu bylo: slunce, kešky, výhled a navíc ještě zvonkohra, ovce a lom.


Auto jsme zaparkovali nedaleko Čekyně, přesněji nad Přerovskou roklí (auto/motokrosová trať) a vydali se po naučné stezce směrem k památníku obecních sadů. Ano, i ovocné stromoví může mít svoji pamětní desku. Je odtud krásný výhled nejen na Přerov a jeho kouřící komíny, ale hlavně na Hostýn, v dálce Beskydy a Bílé Karpaty.

Cože? Památník obecních ovocných sadů?

Hele, ten výhled!

Koho by snad nezaujaly daleké hory, toho by mohla bavit blízká zvonkohra. Nevím, jak to autoři přesně zamýšleli, ale my jsme na trubky hráli pomocí kamenů. A znělo to skvěle. Další atrakce, jako sluneční hodiny, už Juniora tolik nezaujaly, a tak jsme se vydali z kopce dolů. Opustili jsme naučnou stezku a odvážně vstoupili do míst, kde cedule varovaly před volně se pohybujícími ovcemi a kozami. Kdo by na jmenovanou zvěř náhodou nenarazil, pro toho je pod kopcem pozorovatelna pasoucích se zvířat. My jsme na divoké stádo ovšem měli štěstí; produsalo kolem nás tak rychle, že jsem je ani nestačila pořádně vyfotit.

Netvařte se jako by vám utekly ovce, je tu ještě pozorovatelna!

Pokračovali jsme dál kolem hliněno-slámového domu se sluncem na fasádě. Opravdové slunce se nám bohužel schovalo za mraky a chvílemi to vypadalo, že pěkně zmokneme. Naložili jsme tedy dítě do nosítka a zamířili vzhůru okolo zrušeného lomu Žernava. Máte-li podobné lokality rádi, pak doporučuji na souřadnicích N 49°28.696', E 17°25.215' odbočit po nenápadné cestičce směrem k lomu. Po pár desítkách metrů se octnete na vrcholku stěny odkud je pěkný výhled dolů (a taky je tu keška). Hlavně pozor na děti, pád do lomu by neskončil dobře a uklouznout můžete raz dva!

Muži v lomu

Nahoře nad lomem se nám otevřel výhled pro změnu na severozápad. A taky jsme se cestou kouknuli, jak pokračují práce na D1, která nedaleko odtud povede.
Na silničce mezi poli jsme Juniora opět vysadili, aby si užil svou momentálně nejoblíbenější činnost - házení kamínků do kaluže. Dešťové mraky odtáhly, pršet nezačalo, takže nebylo kam spěchat. Snad jedině na večeři. A tu jsme stihli v pohodě :)

Zlomek výhledu z lomu

Shrnutí
Trasa: V okolí bývalého lomu Žernava, mezi Čekyní a Předmostím.
Trasa na mapě: https://mapy.cz/s/1DvwP
Délka trasy: 3,7 km
Doprava: zaparkovat lze na výchozím místě trasy, vizte mapu.
Co tu je: Dětem by se mohla líbit zvonkohra na školním kopci a zvířátka dole v chatové osadě.
Kočárky: My jsme šli pěšky s nosítkem, ale cestou jsem potkali i rodinu s kočárkem. Terénní kočár by celou trasu pravděpodobně projel, bez zajížďky do lomu, samozřejmě.

4 komentáře:

  1. Volili jste evidentně lepší trasu. My šli nedávno ten okruh kolem mamuta a tam to bylo hodně zanedbané, spousta odpadků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi mě moc nepotěšila. Říkala jsem si, že bychom na tu naučnou stezku kolem mamuta někdy vyrazili. Je fakt, že na tom kopci u zvonkohry to místy bylo taky dost rozbité. Škoda.

      Vymazat
  2. Jé tam to má Markéta moc ráda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to místo moc neznali, jen sochu mamutíka. Ale je tam fakt krásně! Nedivím se, že to tam má ráda :)

      Vymazat

Díky za komentáře!