14. ledna 2017

Výlety s kočárkem 4 - Alexandrova rozhledna

Venku na střídačku sněží, mrzne a taje. To nejsou zrovna ideální podmínky pro terénní jízdu s kočárkem. Pokud tedy nejste tak trochu extrémisti. Což my tak trochu jsme. S kočárkem si troufneme na ledacos.
Teď ale nejmladší výletník spí a sbírá síly na další dobrodružství. Takže mám trochu času na sepsání tipu na výlet, který se může hodit na jaře, v létě i na podzim. Není to vycházka pro každý typ kočárku, speciální terénní vozidlo ale nebude nutné. Náš Viper 4S to zvládl v pohodě.


Bylo jasné, že dříve nebo později vyrazíme s Juniorem na rozhlednu. Jenže, jakou vybrat, abychom se tam dostali s kočárkem? Samozřejmě, mohli jsme zvolit takovou, ke které vede silnice, auto zaparkujete přímo pod ní, a pak už jen zdoláte pár schodů na vyhlídkovou plošinu. Takových rozhleden je. Třeba Borůvka nebo Mariánka. Jenže my jsme chtěli i nějakou tu procházku. A dostali jsme tip právě na Alexandrovu rozhlednu u Adamova.

Naplánovali jsme si okruh z obce Babice nad Svitavou, přes Alexandrovku a zpět do Babic. Podle internetových map to vypadá, že se k rozhledně jde po nějaké okresce. To naštěstí není pravda. Cesta je sice zpevněná a docela dobře sjízdná, o asfaltovou silnici se ale rozhodně nejedná. Raději jsem pořídila dokumentační fotku.

Takto vypadala cesta po zelené z Babic v červnu 2016

Zaparkovali jsme auto na konci obce a vydali se po zelené turistické značce. No, dobře. Nevydali. Šli jsme špatně a museli se vracet, ale to není podstatné. Vy se určitě vydejte po zelené! Cesta jde lesem mírně do kopce. Ani se moc neunavíte (zvlášť pokud kočárek tlačí ten druhý, že). K rozhledně se pak z cesty odbočí vlevo, stále po zelené. Tady už potkáte pár kořenů i kamenů a těsně pod věží kratší prudké stoupání. Je to ale opravdu jen kousek, není se čeho bát. Věž je volně přístupná, můžete pod ní posedět (je tu lavička se stolkem) a po zdolání cca 75 schodů se pokochat výhledem do údolí řeky Svitavy. Pokud by vás zajímalo něco o historii, pak mrkněte třeba na tento odkaz.
Poté doporučuji vrátit se kousek stejnou cestou (vizte mapu) a až dál odbočit na žlutou značku. Takto je to sjízdnější. Pokračujte lesem po žluté a na rozcestí Jelenec pro změnu zvolte modrou turistickou značku. My jsme si v těchto místech ještě udělali malou zacházku na kešku k pomníku J. Decretta. Lesní pěšina od pomníku k rozcestí Na Újezdě ovšem není zrovna z nejrovnějších, takže klidně postupujte dle trasy v mapě až ke zmíněnému rozcestí. Žlutá značka vás pak dovede zpět do obce Babice. Po levé straně ještě můžete navštívit tzv. Malou Macochu. Nám už ale bylo moc velké teplo, a tak jsme si tento starý opuštěný důl nechali ujít. V autě nás čekala pravá nefalšovaná červnová výheň, ale naštěstí jsme se neusmažili a v pořádku se vrátili domů.

Shrnutí
Trasa: Okruh z obce Babice nad Svitavou na rozhlednu Alexandrovka a zpět do Babic.
Parkování: Parkovat se dá na okraji silnice zde N 49°17.300', E 16°41.586'
Délka trasy: Okruh zaznačený v mapě měří 6,1 km.
Kočárky: Jen pro terénní kočárky, většina trasy vede po zpevněné lesní cestě.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!