5. září 2009

Depilovat či epilovat

to je oč tu běží...

Ještě na tom sice nejsem tak špatně, abych si pletla sadaře se sadistou, fakturu s frakturou, kompot s kompostem či Žebrák s Točníkem, jak o tom přednášejí cimrmanologové ve svém semináři, ale rozdíl mezi depilátorem a epilátorem mi jaksi uniká...

To bylo tak. Byly jsme s holkama letos na chatě. A jelikož bylo léto, my měly kraťasy, nožky vystavené slunci (případně odivu kolemjdoucích, haha), rozhovor se jednou stočil i na holení nohou. Čím, jak, kdy, kde, ... Až jedna z kamarádek prohodila něco v tom smyslu, že má doma epilátor a depilátor v jednom. Odvětila jsem, že jsem si nikdy nebyla jistá jaký je v těch dvou přístrojích rozdíl, je-li vůbec nějaký. Kamarádka se na mě obrátila s mírně vyděšeným výrazem, nechápajíc jak je možné v mém věku neznat rozdíl mezi epilátorem a depilátorem. Načež dodala: "Ty to fakt nevíš?" Přiznala jsem tedy, teď už trochu stydlivě, že opravdu ve svých téměř třiadvaceti letech nevím, co je co. Který je který. Vždycky jsem se zajímala jen o to, zda po použití toho přístroje nebudu mít nohy jako laňka. Tak štíhlé? Ne, tak chlupaté...
Kamarádka mi tedy vysvětlila, že zatímco jeden z *pilátorů chloupky trhá i s kořínkem, druhý je pouze "zastřihuje", takže jde vlastně o takový holicí strojek.
Cítila jsem se zase o poznatek bohatší.
Když jsem se ale včera rozhodla, že provedu operaci O, nemohla jsem si v koupelně zaboha vzpomenout, zda činnost, kterou právě provádím je epilace či depilace. Zkrátka nejsem schopná si to zapamatovat. Zatím jsem nenašla vhodnou mnemotechnickou pomůcku.
Je to jako s úžehem a úpalem. Který je od slunce a který z přehřátí? Úpal, pálit - to může být teplo i slunce. A žeh? To samé.

S dotazem jsem se obrátila na téměř vševědoucí Google, který mi už při dopsání slova epilátor nabídl možnost epilátor depilátor rozdíl. I když v jedné z diskuzí tvrdil uživatel s přezdívkou strejc, že prý po prostudování několika strojků žádný rozdíl nenašel (což zřejmě zavinili spíš výrobci či prodejci, kteří toto zboží označují, jak je napadne, než fakt, že by rozdíl neexistoval), já odpověď našla a navíc zjistila, že ve své nevědomosti nejsem sama.

Jenže se obávám, že až zas budu příště epilovat nohy tím svým strojkem s nápisem Silk-épil nebudu si jistá, jestli se mě nápis jen nesnaží zmást. A až mě bude bolet hlava ze sluníčka, zaboha si nevzpomenu, zda to je úžeh nebo úpal...

12 komentářů:

  1. Zahr.slovníky tvrdí, že jsou to čistě synonymní výrazy, že obojí znamená odstraňování chloupků i s kořínkem. Ono to dává smysl. Přístrojky, které totiž chloupky tak jako jenom zastřihují, se jmenují holicí strojky. :o)

    Pokud jde o úpal a úžeh, mám na to mnemotechnickou pomůcku. Je to jako rozdíl mezi smažením a dušením. Přímo na slunku se prudce smažíš, v horku bez přímého slunka se dusíš ve vlastní šťávě. A smažení i úžeh obsahují písmenko \"ž\". ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. myslím, že depilovat je holit a epilovat je trhat, ne? moje mnemotechnická pomůcka je ta, že je to logicky obráceně, než by se zdálo. de- je přece něco úplně odstranit.

    a s úpalem a úžehem kupodivu problém nemám - úpal je z přehřátí a úžeh je z přílišného sluníčka a já naštěstí netrpím ani na jedno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak je v tom tedy trochu guláš - ve slovníku cizích slov například píšou, že depilace i epilace je \"umělé odstraňování chlupů či vlasů\". Ale zda kořínkem nebo bez, to už nepíšou.

    Já všude četla (a od kamarádky slyšela) stejnou verzi o jaké píše dewberry. Epilátor vytrhává a depilátor je de facto holicí strojek. Tak nevím.

    asTMO, tu mnemotechnickou pomůcku určitě využiju. Čas ukáže, zda se ujme ;)

    OdpovědětVymazat
  4. :-) Člověk se pořád učí...

    Mimochodem, taky jsem měla kdysi dobrou pomůcku na úpal a úžeh. Zřejmě byla tak skvělá, až jsem jí ze samého nadšení zapomněla... Takže taky díky asTMO :-)

    OdpovědětVymazat
  5. No, a třeba v Slovníku českých synonym depilace vůbec není a epilace je jednoduše odchlupení.

    OdpovědětVymazat
  6. teda jsem slavná,ocitla jsem se na looneyiných webovkách:-) byť teda pouze coby \"kamarádka\" :-) Upřímně přiznávám,že jak jsem to začala číst,trošku jsem se bála,abys z té \"kamarádky\" nakonec neudělala vola:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Danuli,to spíš já byla za vola :-D
    Ve svých příspěvcích se snažím nikoho přímo nejmenovat, řeším to přezdívkama jako \"Doktorka\" nebo \"Milášššek\". Jenže \"Sociální pracovnice\" by asi bylo trochu zavádějící, a tak jsi Kamarádka. Nyní už Kamarádka Danča :)

    OdpovědětVymazat
  8. No tak mi z toho tím pádem vyplývá, že se neholím, ale depiluji. Což ovšem taky znamená, že kdybych se náhodou někdy spletl a epiloval, tak bych to nejspíš poznal podle zvýšené bolesti a tváře jako rudokožec po skalpování. Nehledě k tomu, že se depiluji nejen na tváři kua... :)

    OdpovědětVymazat
  9. fň, a ja dodnes zila v tom, ze depilace je vyhubeni cugrunt - asi proto ze mi ta predpona de- evokuje deratizaci...

    OdpovědětVymazat
  10. no nevim, jestli si to jeste nekdy nekdo precte nicmene super mnemotechnicka pomucka na uzeh/upal je:

    uzeH -> H -> Hlava - poskozeni mozku v dusledku primeho zareni


    upaL -> Lidske telo -> telo neni schopne zbavit se pribytecneho tepla

    Petr

    OdpovědětVymazat
  11. Petře, díky! Tahle pomůcka se mi zdá jako zatím nejlepší.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!