21. ledna 2009

Může za to Rada?

Po přečtení tohoto článku v dnešní MF Dnes si musím klást otázku: Může za to Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nebo notoričtí stěžovatelé?
Jak píše Mirka Spáčilová "Televizní radě vadí Kráska v nesnázích a Belmondův slovník". Dál se nelíbí např. filmy Sluneční stát, Horem pádem nebo Salsa. Je to samé vole, samý sex, i když prezentovaný jen pohyby a povzdechy pod peřinou. A chudáci děti, jaký si z toho mají vzít příklad.
Ovšem, jak správně podotkl Milášššek, když jsem se ráno rozhořčila nad postupy Rady a padlo nejedno nelichotivé slovo, které by mi v televizi jistě honem vypípali, tato instituce má bohužel v náplni práce zabývat se podněty diváků. Stížnostmi. Takže, kdo vlastně za tyhle kauzy může?
Televize, protože ty sprosťárny vysílá od osmé hodiny večerní?
Autoři, že je píší a točí?
Staré babky, sedící celý den před obrazovkou a žehrající na amorálnost dnešního světa? (Přiznejme si, kdo kromě Neda Flanderse má čas psát stížnosti?)
Nebo televizní rada a její oblíbená správní řízení?
A co rodiče, kteří své ratolesti nechají se na podobné pohoršující pořady koukat?

Vina je zřejmě tak trochu na všech stranách. Zatím u nás totiž neexistuje spolehlivá "ochrana" před morálním ohrožením nejmenších diváků. O možnostech tzv. "labellingu", tedy označování pořadů třeba populární hvězdičkou (měsíčkem) se jedná. Problémy v tom dělá zákon. (Více viz výše odkazovaný článek z idnes.cz)
A co tedy do doby než budou opatření schválena a zavedena? Hvězdička a upozornění vysílané před Soukromými pastmi Nově nepomohlo. (Mimochodem, všimli jste si, jak bylo to varování morbidní? Jak panáčkovi upadla ručička?) Tak co tedy vlastně stěžovatelé a Rada chtějí? Raději všechny "nepohodlné" filmy vysílat od desíti? Jenže, co je ještě morální a co už ne? Kdo chce, na všem chybu najde. Vždyť nebyla tu náhodou nedávno diskuze na téma změny znělky Večerníčku? Ten roztomilý chlapík s čepičkou rozhazuje kolem sebe papíry (neekologické) a nevěnuje se tedy plně řízení svého automobilu, kola, koně...
A co začne vadit příště? Rumcajs? Vždyť je to loupežník! Hurvínek? Pochází z nemanželského prostředí a o jeho matce nevíme zhola nic. Tom a Jerry? Neustálé násilí. To samé třeba film Sám doma. Děti si můžou myslet, že házet po někom ze střechy cihly je náramná legrace.
Takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Mohla bych ad absurdum dovést i Karafiátovy Broučky (ono už by se něco našlo).

A tak stále nevím, na koho vlastně nadávat. Jen doufám, že nakonec do desáté hodiny večer nepoběží v televizi jen ...

monoskop

6 komentářů:

  1. Banánistán, looney....
    BTW: komu mám poslat stížnost, že páni politici ukazujou v televizi prostředníčky? televizi, že to vysílá v sedm, nebo že to vůbec vysílá, nebo těm politikům, jaký dávaj dětem příklad nebo parlamentní správě, že je za nestoudné jednání nevyvedla...
    asi zavolám o radu Nedovi... ;-)
    jo a zodpovědnost za svoje děti nesou rodiče. ti musí posoudit a rozhodnout, který pořad svému dítěti dovolí sledovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Candycane, to jsem ráda, že tě opět vidím v blogosféře.

    No, je to fakt blázinec. Televizní zprávy by se taky měly vysílat po desáté večer. Tam rozhodně děti vhodné příklady neuvidí. Zvlášť ne mezi politiky.
    A souhlasím, i přes všechny hvězdičky a upozornění, nakonec závisí na rodiči, jestli dítko nechá na pořad koukat. Pak si ale nemá rodič co stěžovat. Horší je, když se dítko kouká na TV samo. Neřešitelné...

    OdpovědětVymazat
  3. Žádný nezávadný pořad buď neexistuje nebo je nudný. HLoupé je, že Rada se musí zabývat i byť jedinou stížností. Z těch milionů lidí zírajících na tv stačí jedinej ohnout, který se špatně vyspal či jej posedl duch svatý a s hořící pochodní v ruce osamocen běží napravovat svět.

    OdpovědětVymazat
  4. Já myslím, že vysílat monoskop je moc nebezpečné. Určitě by se na něm našlo (minimálně v \"podtextu\") něco, co by mnoho lidí nevydýchalo ani po desáté večerní. :o) Nejbezpečnější bude vysílat jen nově natáčený seriál pro drůbežárny - Zrnění.

    OdpovědětVymazat
  5. 2Koyama:Oni natáčí remake oblíbeného seriálu pro slepice? Jej, já pamatuju ještě ten starý, občas to běželo v televizi v dobách mého mládí. No, ale není i na zrnění něco nepatřičného? Nemohou se zrna seskupovat do sprostých obrazců?

    2Billy: Přesně tak. Jenže, kdo moc chce, tak i na Kouzelné školce může najít něco obscénního... Lidská vynalézavost je nekonečná!

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučujipřečíst si dnešní článek Karla Steigerwalda v MF Dnes (sešit A, strana 10, Názory)!

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!