26. prosince 2008

Diáře a kalendáře

Blíží se konec roku a s ním také začátek roku nového. Nadchází čas bilancování a rozjímání, následovaný očekáváními a předsevzetími.
Kromě všech těchto patetických a vzletných momentů je to však také doba, kdy kupujeme nové diáře, kalendáře, zápisníky a při pohledu na ty staré, počmárané sešitky řešíme klasické nerudovské "Kam s ním?"

Diáře mohou být různé. Pracovní, osobní, velké, kapesní, Moleskine, ... Já už druhým rokem kupuji teNeues s magnetickým klipem. Jsou pěkné a jsem s nimi spokojená. Dřív, na gymplu, jsem většinou měla diářky malé, které se pohodlně vešly i do penálu, takže byly stále po ruce. Ať už ale byly jakékoli, 31. prosince daného roku začaly být k ničemu. Do koše s nimi?
Ne, vždyť informace v nich obsažené rovnaly se téměř deníku. Psala jsem tam všechno možné, až se člověk divil, kolik se toho vešlo. Hodit je jen tak do popelnice nešlo.
Skartovat? Leda vytrhat a pěkně list po listu. Pracné.
Spálit? Fuj, plastový obal by se jen seškvařil a zasmrděl. Neekologické.
A navíc, nebyla by to škoda vyhodit tak pěkné diáře?

Diáře tedy končí v zadní části šuplíku na, zatím úhledné, hromádce. Bohužel však šuple není nafukovací, a tak budu muset přejít na náhradní řešení. Zatím je ovšem v nedohlednu.

Podobně to bývá s kalendáři. Stolní se většinou vyhodí (bývají to ty obyčejné, leckdy bez obrázků), ale kalendáře "visací", těch je do sběru škoda. U nás vždycky na konci roku putovaly do velikého šuplíku v obývacím pokoji. Výhodou u nich oproti diářům je, že se dají použít i poté, co ztratí svou primární funkci hlídačů plynoucího času. Stačí z nich vyřezat "obrázky" - můj pokoj plný zarámovaných starých map by mohl vyprávět... Také kalendáře malířských mistrů se hodí. Národopisné nezřídka končívají na školní nástěnce. Pár snímečků jsem využila jako pozadí pro akvárium. Můžete jimi polepit krabici na klobouky, obalit učebnici, vytvořit z nich koláž, ... Zkrátka druhotné využití surovin jedna radost.

Ale ty diáře, s těmi na Silvestra končí veškerá sranda. Šup do šuplete. Nebo ne?
Co s nimi děláte vy?

15 komentářů:

  1. Ten s tím ptákem je moc hezký ... já diáře nemám, používám papírky....

    OdpovědětVymazat
  2. jj, já taky papírky, případně poznámky ve stolním kalendáři... ale když člověk pracuje doma a většinu času tráví u počítače, tak ten diář ani nepotřebuje...

    OdpovědětVymazat
  3. Kalendáře vyhazovat, ale diáře pečlivě uchovávat! :-) Já si dělám svoje, které jsou na dva roky, takže to skladování je o trochu snazší :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dříve jsem používalplánovací systém ADK, to mne hodně bralo. Jednotlivé diářové listy. Použité jsem skladoval rok, pak šly do skartovačky.
    V poslední době jsem přešel na elektroniku. Záznamy občas promazávám, ale už neskartuji. Narvat PDA do skartovačky, to by mi bylo fakt líto ,-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chachá, tak jsem čekala nějakou plodnou radu a zatím budu muset taky najít jinej šuplík... Diáře schovávám, ale od tý doby co jsem doma, tak je fakt, že ho nepotřebuju. Ale problém je v tom, že okolí si to neuvědomuje, tak začínám skladovat prázdné diáře... No dobře, ty vyhodim, těch mi líto nebude.... Ale mám jeden plus, píšu si do těch \"visacích\" kalendářů, takže teď schovávám \"dva v jednom\"... Tak třeba se ti ten visací hodí do kabelky a taky ušetříš místo v jednom ze šuplíků :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Lonney, zdaleka v tom nejedeme samy. Já už si krásné nástěnné kalendáře ani nekupuji, stačí těch mnoho, co je nahromadily a je jich škoda do sběru. A diáře? Vyhoď něco, když je v tom celý můj život za minulý rok... To nemá řešení ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jdu hledat větší šuplíky...Potřebuji diář, papírky bych poztrácela...

    Gombo, taky občas zapisuju třeba do mobilu, ale pak si to stejně všecko přepíšu do diáře. Elektronika je fajn, ale v tomhle jsem jaksi staromódní.

    Gleep, no já doufala, že se ozve někdo s objevným nápadem. A zatím zjišťuju, že jsme na tom všichni stejně - aspoň to mě těší.

    Báro, přesně tak. Těžko vyhodit \"celý rok\" jen tak do koše. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  8. No, tohle je prekérka - kam s nimi. Používám ty malé útlé dlouhé, takže když je budu štosovat do šuplete celý život, bude z toho hromádka maximálně dvacet cáků tlustá... a vyhodit to, když to funguje jako třeba záloha telefonních čísel? Nikdy!

    OdpovědětVymazat
  9. No, já si kupuji líbivé diáře formátu A5 a pak je dávám do knihovny...

    OdpovědětVymazat
  10. můžu se zeptat kde ty diáře kupuješ?chtěla bych právě diář od teneues, ale nemůžu je nikde najít..

    OdpovědětVymazat
  11. Kupovávala jsem je v knihkupectví Kanzelsberger (v Olomouci). Letos jsem si nadšeně jeden pořídila v knihkupectví Kosmas a až doma jsem zjistila, že to je nelinkovaný zápisník. Ale vypadá úplně stejně, tak jsem si do něj dny dopsala ;)
    Diáře TeNeues na rok 2010 jsem bohužel nikde nenašla.

    OdpovědětVymazat
  12. moje oblibene tema - diare!stare diare jsem vyhazovala, dokud jsem nezacala byt pravidelnym majitelem moleskine a nezacala k diari pristupovat tak trosku jako k deniku... ted putuji do \"krabice na vzpominky\" - hazim do ni vsechno male, co nechci ztratit. vyhodit ho nemuzu, pisu si do nej nejen co kdy, ale i vlepuju vstupenky, pisu si poznamky, postrehy, recepty... rada jim obcas listuji zpet. zrovna vcera jsem ale vse nutne prepsala do noveho - pro tento rok mam cerveny - a stary soupla do krabice.

    OdpovědětVymazat
  13. Také mám oblíbené diáře od firmy teNeues, bohužel letos jsem ho nesehnala. Můžete mi poradit, kde bych si je mohla objednat. Díky za radu. Pavlína

    OdpovědětVymazat
  14. V Česku se mi je letos nepodařilo nikde sehnat - pouze zápisníčky s čistými listy. Snad jedině zkusit ten internet, viz [12]

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!