4. září 2008

A kolik jich zůstalo vám?

Padesátníkům v noci z neděle na pondělí odzvonilo.
Pryč jsou doby, kdy se za poslední haléřovou minci dalo něco koupit...

Vzpomínám, že kdysi dávno kupovali jsme si se spolužáky na základce za padesátník malé barevné žvýkačky. Takové ty, co po pěti minutách ztratily chuť i žvýkatelnost. Trocha nostalgie...
Jak jsem se dočetla, před necelými sto lety bychom za tuhle drobnou minci dostali máslo a tři litry mléka k tomu, před patnácti lety se dala pořídit alespoň krabička zápalek. A dnes? Pětina rohlíku? Čtvrtina balení kapesníčků? Nic moc.
Nezbýva než říci SBOHEM milé haléře, halíře, háky, nikláky, drobáky, prášky, malý, plecháče, semence, mladý, brky, šunty, kulatý, brčka, padiky, paďoše, paďany, paďousy, půlpeny, ... (dle Ouředníka, 2005).




Včera jsem vzala peněženku a obrátila kapsičku na drobné vzhůru nohama. Abych neplatná kovová kolečka vyseparovala. A ejhle, vykouklo na mě celých pět kousků. Slovy: Dvěkorunypadesáthaléřů.
Přišlo hamletovské "Jít či nejít s nimi do banky?", které bylo posléze zavrženo ve prospěch nerudovského "Kam s nimi?".
Asi je nechám v šuplíku.
Pro štěstí.

13 komentářů:

  1. Zůstala mi jich pěkná hromádka!Však já je nenechám umřít. Asi je dám nějaké neziskovce...
    Také jsem o nich napsal:
    http://kojot.name...adesatnikem.php

    OdpovědětVymazat
  2. Svinská inflace, svinské denominace. Zrušení halířů produkuje akorát zpackané osudy, páč chci vidět, jak teď budeme hrát korunový mariáš, aha...?

    OdpovědětVymazat
  3. S těmi kartovými hrami je obtíž, nejdřív deseťáky a teď tohle, hrát poker o koruny je nesmysl. Že by se znovu vrátila céčka?

    OdpovědětVymazat
  4. ->Kojot: Dobrý nápad, hodit je do kasičky. Nebo věnovat karbaníkům?
    ->Kamio: Já ti těch pět svých klidně přenechám ;-mrk
    ->Billy: Céčka. Hmmm. Ale jedině z recyklovaného (a recyklovatelného) plastu. Dalo by se taky hrát třeba o knoflíky, ale... Představa party chlapů v hospodě, kteří hrajou mariáš s těmahle barevnýma nesmyslama je trochu... abstraktní.

    OdpovědětVymazat
  5. Looney,děkuji, to jsi moc hodná, ale co když prohraju cica pade? Nebo vyhraju (jako obvykle:-)? Holt, budeme hrát postaru a výsledek se asi bude okrouhlit na koruny nebo co... ach jo.

    OdpovědětVymazat
  6. 2KamioNo jasně, jako v supermarketu... tam ti to taky zaokrouhlí až na kase... ;-) Kdybyste neměli dostatek padíků, tak já jich mám asi dva hrnky... :-D

    OdpovědětVymazat
  7. candycane,ale to není ono, když tu výhru nemůžeš nikde na trhu uplatnit;-) Já bych se klonil spíše k variantě \"padesátníkový\" a pak na konci zaokrouhlit na koruny... Tak může být výhra třeba 15-20Kč, flekuje se, každý hraje. Jenže já hraju s měkkoni;-)) Jeden je úplný extrém, páč ten prohraje dvě koruny (hraje celý večer!!) a pak čtvrt roku se z toho léčí;-))

    OdpovědětVymazat
  8. 2kamiono dyk tak jsem to myslela, kamio, že byste si vždycky do hry rozměnili padiky, hráli s nima, a finále pak už vypořádali pěkně v tvrdé (a hlavně platné) měně. vlastně by padíky byly něco jako herní žetonky...

    OdpovědětVymazat
  9. candycane,žetonky prý;-) Jo, to by se dalo Bylo by to takové... jako v Monte Kárlu;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Koukám, že adoptivní rodiče chudáků paďošů už máme. Takže žetónky z nich budou, jo?

    OdpovědětVymazat
  11. Looney,ale houby:) Já jen, že by se to dalo;-) Ale vidím to na poctivé koruny, žádné žetony z paďochů:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Co všechnose za pade dalo kdysi koupit?
    Podle toho vtipu, dnes už se za to ani to, nevyto ...
    Koukni sem ,-) nekecám :)))))
    http://www.super.cz...ce-za-wc.html

    OdpovědětVymazat
  13. Gombo, přesně tak. Paďoše už jsou tak akorát na ozdobu šátků břišních tanečnic v Česku.
    A to ještě na té svatbě měli celkem v pohodě. Na hlavním nádraží v Praze za to chtějí deset korun, bez rozdílu pohlaví či věku!!!

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!