15. července 2008

Jen tak na geo-okraj

Pravidelní čtenáři mého blogu si jistě už všimli, že se čím dál častěji v článcích objevují slova s předponou geo-. Náhodný návštěvník si pak může připadat poněkud zmaten neustále se opakujícími výrazy jako "kešky", "kačeři" nebo "džípíesky". Pořád samý geocaching.
Ano, Looney se do té hry prostě zažrala...

Včera jsem byla na lovu zas. Společnost mi tentokráte dělala SillyFish, neboť hledání kešky bylo spojeno s návštěvou ZOO Olomouc, což si jako budoucí veterinářka nemohla nechat ujít. Mimo jiné mi připomněla, že jako geocachingu se nezúčastňující osoba (tedy mudl, jak říkáme my kačeři), nemůže otevřít mou osobní stránku na webu geocaching.com, protože je to jen pro registrované hráče.
Že by ji to docela zajímalo.
Co se tam skrývá
Vo co de.
A nebyla první, kdo si stěžoval, že po kliknutí na "ten obrázek s počtem nálezů a žabkou" (Signal Frog = symbol hry) na mém blogu to po nich řve "Log in first".

Tak jsem to začala řešit, ať se můžou kochat všichni.
A zřídila stránku s obsahem víceméně stejným jako na gc.com
Ať se inspirují. Jako třeba koyama.
Ať se obzory návštěvníků tohoto blogu rozšíří.
Ať se kačerů nebojí, ať ví, proč někteří z nás v lese ohledávají pařezy a ve městech lavičky a zábradlí.
Ať neničí naši hru a nekradou schránky, jako se to stalo včera. Chlapeček krabičku našel a už si ji odnášel pryč (byly v ní totiž figurky zvířátek). Náhodou však šel kolem majitel keše a krádeži bylo zabráněno. Po ohledání obsahu zjistil, že uvnitř je vše, kromě tzv. Stashnote neboli Pravidel pro náhodné nálezce. Ta už stačila přičinlivá matka, doprovázející chlapce i s "úlovkem", někam zahodit.
Ať tedy ti, kdož chtějí, vidí ty statistické bláboly, kterými se Looney tak ráda prohrabává.

A kdeže ty statistiky vlastně jsou? No přece hned pod "okýnkem s žabkou"!

To víte... Looney znamená pošuk, blázen...

13 komentářů:

  1. Kdo si hraje, nezlobí. Úplně mám chuť někde nějakou keš schovat, aby ji někdo hledal, ale protože jsem mudlovský non-cacher a teď mám úplně jiné strasti, budeš si muset počkat. Brutus keška jezdící v tramvaji, to by byla difficulty! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kamio, v Plzni něco podobného existuje. Multikeš kvůli které je nutné se projet určitou tramvají a ještě si sednout na to jedno jedinné sedadlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Tteda toho chlapečka i s mamičkou bych zastřelila. Brát co není moje! To je ono! Kam ten svět, todleto, žejo. Hledání kastlíků je moc fajn, i línýho to vytáhne do přírody. jen mi přijde - není toho v ČR už moc? ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Koyamo, já jsem to čekal, už prostě dnes nelze být původní;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Originalita se cení, ale je fakt těžké něco opravdu nového a neotřelého vymyslet.
    Ta plzeňská keška musí být teda fakt něco! Doporučím ji kamarádce-spolužačce, která zrovna v tomhle městě bydlí a keše loví.
    Billy, drzost některých lidí nezná mezí. Prostě nechápu k čemu ta matka to dítě vede. Co z něj asi vyroste? Výrostek...
    V ČR je dle odhadů asi 6 500 keší. Bohužel nevím kolik je kačerů. Pořád ale nemáme na USA, zemi kde všecko začalo. Tam už dle mého názoru o ty krabičky musí zakopávat na každém rohu.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že tenhle dokument odpovídá na některé otázky: http://navigovat.mobilmania.cz...50

    OdpovědětVymazat
  7. Mohl by mi někdo z týmu Jmeli, nejlépe asi Looney :o), prozradit jaký GPS navigátor používá, jak je s ním spokojená a jaké má funkce? Zvažujeme koupi něčeho, co nás navede trochu blíž než mapy.cz, takže si chceme udělat plastičtější obrázek.

    OdpovědětVymazat
  8. jen nam rozsiruj obzory. a jen tak na okraj, jak funguje ticha posta... ja se o lovu kesek dovedela od tebe. ode me se o jeho existenci dovedeli dalsi lide, z nich jeden zacal aktivne kacerit, tri dalsi jsou ve fazi zjistovani dalsich informaci, zvazovani nakupu gps... tva kaceri geo-osveta funguje ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Byli jsme teď na lovu (a taky na návštěvě) v Brně, proto se ozývám teprve teď.
    Koyamo, máme Garmin e Trex Legend, což je nejlevnější mapová GPS (tzn. lze do ní nahrát mapové podklady). Neumí toho moc, ale na geocaching či běžnou pěší nebo cykloturistiku je naprosto dostačující. Nehodí se do auta, ovšem je faktem, že automobilové navigace se obecně na geocaching nedoporučují.
    Co umí? Navádět na dané souřadnice pomocí šipky (jakoby kompas) nebo mapy, umí uložit bod na kterém stojíš, dokáže zaznačovat prošlou trasu, má přesnost cca 5m (podařilo se nám i 3m), měří rychlost pohybu apod. Neumí navádět k bodu, který je zadán pomocí vzdálenosti a azimutu, ale díky kompasu tuto úloha lze zvládnout.
    Stojí kolem 5 000, ale třeba na Aukru se dá z druhé ruky pořídit i za 2tisíce včetně map a příslušenství. Také na gc.cz často někdo prodává \"jeté\" kousky, které ale pro nenáročné uživatele stačí.
    Záleží na tom, kolik jste ochotni do toho vložit peněz.

    OdpovědětVymazat
  10. Teda candycane, škoda že si tohle nemůžu vložit do svého portfolia pod názvem \"Geoosvěta v bloggerské komunitě\" nebo tak.
    Mudlové se pomalu stávají ohroženým druhem. Je to dobře nebo špatně?

    OdpovědětVymazat
  11. Díky Looney! Zdá se, že rodinná rada uznala geocaching zajímavým a vítaným zpestřením našich cest za závody. :o) Takže bylo rozhodnuto o koupi GPS navigace, přestože lady koyama stále tvrdí, že jen podle leteckých snímků je lov zajímavější a napínavější. Jenže v cizině to takhle moc nejde, a potom, co jsem odlovil jednu keš spolu s dalším kačerem v Německu za pomoci GPS, chtěl bych takovou hračičku i já. :o) Zvažujeme Vistu, také proto, že se dá nouzově využít i jako autonavigace. Ale ještě uvidíme. Chvíli to ještě vydržíme s leteckými snímky z webu mapy.cz. :o)

    OdpovědětVymazat
  12. Mudlů bude pořád dost, nebojte! Já se vám za to zaručuji. Leda by hřiby v lese rostly se štěnicí na klobrcu:)

    OdpovědětVymazat
  13. Koyamo, já jako chudý student jsem koupila to nejlevnější, co bylo (tedy to nejlevnější, ale zároveň aspoň trochu na úrovni). Značku Garmin však vřele doporučuji.
    Kamio, myslím, že například ty už nejsi mudl v tom pravém slova smyslu, protože o tom víš (ačkoli sám nejsi kačer). Za chvíli se ale zvěsti o geocachingu rozkřiknou, že o tom vážně bude vědět skoro každý. Bojím se, že pak už to nebude taková sranda. Ale ono to ještě asi chvíli potrvá.
    I tak děkuji za závazek *smajl*

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!