14. června 2008

Není logo jako logo

Ve středu jsem navštívila výstavu Jednotný vizuální styl města Olomouce v Muzeu moderního umění. Šlo o výběr prací z veřejné soutěže (nejen) o nové logo našeho krajského města.
Jak jsem tak procházela mezi vystavenými návrhy a posléze si je prohlížela v klidu doma v letáku, který byl v muzeu k mání, vyvstala mi v hlavě otázka:

Kde sakra byli ti grafici, když se vybíralo logo
pro Univerzitu Palackého?

viz článek o novém logu UP

Samozřejmě i mezi pracemi na výstavě se našly různé nepříliš šťastné návrhy a nedomyšlené slátaniny. Jenže v téhle soutěži nakonec zvítězil zdravý rozum a vkus poroty. Do finále se dostaly, dle mého laického úsudku, velice kvalitní kousky.
Btw. Stejný názor má i autor článku Olomouc má nové logo (na Design portal - český portál o designu a grafice).

Vítězné logo Mgr. Art. Jana Koláře z Prahy se mi líbí a je oceňováno i z řad odborníků. Jednoduché, srozumitelné, nenáročné na tisk, použitelné (viz aplikace na praporech, tričku, hrnku, tiskopisech, obálkách,...), zkrátka je dobré. Moderní, ale důstojné.

vítěz

Proč slušně a reprezentativně nemůže působit i logo mé Almae mater???
Nezbývá než doporučit těm, kdo vybrali a schválili ohavný, přebarvený a nicneříkající "hračkářsko-chemický" znak pro UP, aby si honem zašli do Muzea umění výstavu prohlédnout. Alespoň by viděli, jak vypadá moderní, vkusné logo. Ale pozor, expozice trvá jen do zítřka!!!

Návrhy, které postoupily do druhého kola
logo2.kolo
logo2.kolo
logo2.kolo
A další přihlášené práce k nahlédnutí zde...

8 komentářů:

  1. Vec nazoru.Mne se vitezne logo zna nudne a nicnerikajici

    OdpovědětVymazat
  2. Mne take...nuda. Vsichna mesta ted chteji byt cervena, Praha, Brno, Pardubice...

    OdpovědětVymazat
  3. No ... souhlasím s L. a bahNení to trochu nuda?

    OdpovědětVymazat
  4. Troufám si tvrdit, že bych dal dohromady něco více šmrncovního. Tohle fakt vypadá jak trochu lepší cedule u cesty...

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, je to velice jednoduché logo, ale to se mi na něm líbí.
    Možná je to tím, že překombinovaných, barevných a \"akčních\" znaků mám už plné zuby. Raději takovéhle než to, co bude mít ve štítě Univerzita Palackého (a moje averze vůči tomu hnusnému patvaru je snad čím dál větší).
    U loga Olomouce mám alespoň pocit, že autorovi rozumím - bíločervená šachovnice jako odkaz na moravskou orlici, připomíná mi to i věž sv. Mořice nebo strukturu dlažby na náměstí. Možná trochu nudné, ale na druhou stranu... lepší než nějaká šaškárna.

    OdpovědětVymazat
  6. Kdyby tam bylo ještě trochu modré, měli byste vlajku Chorvatska;-)

    OdpovědětVymazat
  7. me teda vitezne logo neuchvatilo. prijde mi takove... nijake. pripomina mi spis ceduli s nazvem ulice, na kterou nekdo domaloval par kosticek...mym favoritem by bylo to druhe odshora, to je takový... hravy, vesely... ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se taky líbí o druhý odshora:)
    Ale jinak...popravdě..je mi to celkem jedno:)

    A stejně je to zajémavý, jak teď všichni řeší loga a tak. Třeba Bystřice si teď najednou vzpomněla, že nemá vlajku:D Tak u nás, se bude řešit zase vlajka:D

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!