11. června 2008

Byli jsme v Praze

O víkendu jsme se vypravili do města. Ovšem na rozdíl od děvenky mojí starostlivé z cimrmanovské Hospody Na Mýtince ne pro šafrán a trochu toho zázvoru, nýbrž pro kešky a trochu toho kulturního vyžití.
Lov na kešky začal hned v sobotu v podvečer. Poté, co jsme se ubytovali, navečeřeli, absolvovali cestu metrem a patnáctiminutové postávání u vchodu do stanice Pražského povstání a čekání až se liják trochu uklidní (a u nás ani nekápne, ách jo). Geoúlovek se nacházel nedaleko Podolského hřbitova a podmínkou pro uznání nálezu bylo pořízení fotografie "Pražských hradů." Na daném místě se totiž nabízí jedinečný pohled - Vyšehrad a Pražský hrad v jedné linii za sebou. Za nepříznivého podmračeného večera a bez teleobjektivu se snímek jakžtakž vydařil.

obrazek_hrady

Následovala cesta na Kavčí hory. Do studia číslo 3. Na natáčení Noci s Andělem. Měli jsme totiž tu čest sedět mezi diváky.

Dojmy: Budova ČT je veliké bludiště. Studio 3 v reálu je mnohem menší než se jeví v televizi. Pavel Anděl je sympatický chlapík se specifickým smíchem. Dámské záchodky v České televizi (alespoň ty, které jsem navštívila) nevypadají nijak vábně. Být v televizi v přímém přenosu je pro děvče jako Looney velmi vzrušující zážitek.

Noc byla fajn. Bohužel z rozhovoru Anděla s hosty (Glen Hansard, Markéta Irglová, Liam Ó Maonlaí) jsme téměř nic neměli, protože je nebylo slyšet. No, pustíme si to doma. To živé hraní už bylo mnohem lepší. Živější a slyšitelnější.

Po skončení koncertu rychlý přesun ven kvůli přestavbě studia, kde se v druhé části programu odehrávalo pohybové divadlo Veselých skoků. Odjezd na místo ubytování nočním busem - rozvrzaným starým kloubákem - zběsilá jízda - skřípění kol v ostře řezaných zatáčkách - zvuky zmučeného starého rozpadajícího se stroje - cinkání poloprázdných lahví piva - vítr vanoucí otevřeným oknem. Cesta za zastávky k hotelu setmělým sídlištěm - á, támhle vzadu svítí logo - všude smrad z těch hnusných keřů s bílými květy.

Vstávání v devět ráno bylo kruté, ale do desíti jsme museli vypadnout z pokoje. Nakoplo nás až kafe v nedalekém obchodním centru. A vzhůru na kešky. Zemanka. Dobeška. Vzpomínání na brigádu na letišti a bydlení v Braníku. Přesun do centra, dobrý obídek za nehorázné peníze (ale co už, když máme to výročí, ne? *nesmírně-moc-zamilovaný-smajlík*), ještě pár ulovených keší (celkem za ten den 11), mimo jiné nalezení nejmenšího domu v Praze (za vším hledej keš), a potom už na koncert do Archy.

Ať si recenze říkají co chtějí, koncert v Arše byl úžasný. Zvláště pokud jste nebyli z těch, kteří tam přišli jen proto, aby si poslechli "tu oskarovou písničku" z "toho filmu" od "té holky" a "toho Ira". My s Miláššškem bychom se klidně bez ONÉ písně obešli. Líbily se nám nové skladby, staré skladby v trochu rockovějším pojetí (aspoň mně to tak přišlo, ale já tomu zas tak nerozumím), líbil se nám Liam. Nelíbil se nám vydýchaný vzduch a mě konkrétně rozčiloval ten dvoumetrovej chlap, co stál přede mnou.

Po koncertě jsme ještě chvíli poseděli, pak se vydali na noční spoj - tentokrát tramvaj. Využili jsme luxusu jízdenky zakoupené přes SMS a během půlhodinové jízdy nasávali atmosféru Prahy se všemi potemnělými ulicemi, blikajícími neony, usínajícími spolucestujícími, bosými ženštinami a centrálními přestupními stanicemi. Ubytovna dřímala a společné sociální zařízení na patře bylo v tuto nekřesťanskou hodinu prázdné, takže poskytovalo i jisté soukromí. Upadli jsme do postele zcela utahaní.

V osm ráno nás probudila asi desítka sanitek, které postupně projeli kolem Barrandovské skály. Silnice naproti přes Vltavu byla najednou až moc blízko. Je to v Praze běžný pondělní jev nebo biozátěž klesla na trojku?

Cesta vlakem byla ospalá. Neskutečné dusno ve zpožděném expresu, který ovšem sekeru dohnal a do Olomouce dorazil právě včas, abychom stihli náš lesní rychlospoj a doběhli domů těsně než se strhl šílený lijavec.

Výletu byl konec. A pointa? Kde není zápletka, peripetie, kolize či krize, tam ani pointa nebere...

obrazek_meee

9 komentářů:

  1. Hezká cesta s dobrým koncem. Docela bych i záviděl. Tak teda v příštím životě...:-(

    OdpovědětVymazat
  2. nooo, to vypada na zazitky narachnuty vikend. vy jste teda akcnaci..! ja tohle prozit, tak si musim vzit tyden dovolene na zregenerovani...!
    tak at vam to dlouho vydrzi!

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, já myslela, že kešky jedině v přírodě a ono i v Praze :-)). Mám ještě velké mezery a budu muset svému panu učiteli hodně vyčinit, že mi tu teorii podává neúplně!
    Hezký výlet!

    OdpovědětVymazat
  4. Někdo vesele si žije...někdo celé dny a noci studuje:D
    Achjo, proč vždycky vyberu špatně?

    OdpovědětVymazat
  5. ->Petr: Proč až v příštím životě? Všecko se dá stihnout.
    ->Candycane: No však jsem taky úspěšně dospávala deficit v podstatě až do dneška.
    ->Bára: V Praze je keší! Na každém rohu. Podmínka geocachingu říká, že musí být od sebe minimálně 166 m a v tomhle městě je toho myslím využito beze zbytku. Možná bys byla hodně překvapená, kde všude jsou. Třeba kolem nich denně chodíš a vůbec to netušíš *úsměv*
    ->SillyFish: No hned v úterý jsem měla zkoušku (písemnou), takže pokud jsem ve vlaku zrovna neklimbala, tak jsem se učila. Pondělní odpoledne až noc pak byly taky ve studijním znamení. Zatím nevím výsledky, ale slavné to nebude. Jenže... odmítni kvůli nějaké fotogrammetrii účinkování v televizi a úžasnej koncert!

    OdpovědětVymazat
  6. Looney- jů...tak to bych se taky chtěla někdy na nějakou zkoušku učit pondělní odpoledne a večer:D Já už nad touhle hrůzou sedím týden...a ještě skoro týden budu..a nejsem ještě ani v půlce:(
    Ale ať to dopadne jakkoliv, tak se pokusím ve středu dorazit na koncírtek;)

    OdpovědětVymazat
  7. Gombo, zkrátka se vydařil!

    SillyFish, na koncert doraž! Z mé strany to asi bude trapas, protože půlku repertoáru neznám, ale playback to jistí *haha*
    Jinak na tu zkoušku jsem se učila už před tím víkendem (asi tak tři dny), jen jsem to na chvíli přerušila. A stejně jsem dostala dvojku, takže si to napíšu znova. Bude-li jednička, bude studijní stýpko!
    Jenže vaše zkoušky, to je ouplně jiný kafčo!

    OdpovědětVymazat
  8. Naše zkoušky jsou totiž o rybách! právě jsem na to přišla...žádná genetika...rybičky rybáři jdou...aneb FISH (fluorescent in situ hybridization)
    úúúú....fishy fishy fishy fish!

    a ještě existuje i SRNA, ale k tém jsem ještě nedošla:D

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!