14. května 2008

Nachmeleno

aneb Bez práce nejsou koláče...
Nejsme žádní alkoholici, nejsme náruživí pivaři, ale k chmelu máme blízký vztah. Minimálně jednou do roka. To jsme s chmelem jedna ruka. Dostává se nám pod kůži...
Brigádničíme na chmelnici.
Navíjíme.
Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je pravotočivá liána z čeledi konopovitých. Nutno jej tedy točit po směru hodinových ručiček. Ne vždy se rostlinkám chce. Pak se chmel otáčivý mění v chmel vytáčivý. Nebo na chmel vytrhnutý a do země zadupaný.
Lodyhy má 2 až 6 m dlouhé drsně chlupaté. Spíše nepříjemně žahavé. Loni jsem si vzala triko s krátkým rukávem, a pak moje ruce vypadaly jako po sérii nepodařených pokusů o podřezání žil.
K chmelu tedy máme vřelý vztah. Celé jedno (až dvě) odpoledne v roce se s ním tulíme a z tepla nám vře krev v žilách. Jemně ho omotáváme kolem tenkých drátků; zlostně ho trháme a házíme na pole. Takhle dojdeme až na konec našeho řádku. V té chvíli je pro nás odchmeleno.
Necháváme chmel svému osudu...
a zajímá nás až když teče od sudu...
Náš řádek u Velkého Týnce

5 komentářů:

  1. tak ja jsem se v životě setkala jenom a pouze s tou poslední vývojovou fází chmele - tou co pěkně pění, kudy teče tudy léčí a zasytí i osvěží :-) jo... a taky dělá hezká těla! *mrk*

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední fáze chmelovývoje je nejlepší.
    Tahle fáze dělá tak maximálně křivá záda. No a způsobuje přísun peněz, i když nijak slavné to není.

    OdpovědětVymazat
  3. jojoTy pracuj na první fázi, já tady u kompu kopu už druhý \"koláč\" z konce výrobního řetězu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ach ach...humulus lupulus...vidím, že to máme pěkně rozdělené. Ty zasadíš (namotáš) a já na konci srpna sklidím:) Už se moc těším. Vážně:D

    OdpovědětVymazat
  5. SillyFish!Dneska jsme ti ten náš řádek (č.241) pěkně dodělali, takže v srpnu se do toho můžeš s vervou pustit! Též doporučuji řádky 240, 237 a 150.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!