2. dubna 2008

Jak Looney ke jmeli přišla

aneb Krátké povídání o geocachingu

Co je to ten geocaching? Prostě a jednoduše novodobé hledání "pokladů". Jak se to dělá? Zaregistrujete se na geocaching.com. Vezmete GPS, nacpete do ní souřadnice a jdete hledat krabičku s kusem papíru, kam se podepíšete, že jste to našli. Pak jdete domů. Zapnete počítač a na gc.com zalogujete nález.
Šílenci provozující podobné věci se nazývají geocachers, česky geokačeři či prostě kačeři.
I já a Milášššek hledáme. Pod přezdívkou jmeli. Kolik pokladů-schránek-skrýší (angl. cache, počeštěně keš) jsme už s Miláššškem našli lze zjistit z info-obdélníčku v pravé dolní části blogu (mezi Vyřizuje Štruncová a mapou). Odkaz z něj vás dovede na můj profil. Ovšem jen jste-li též zaregistrováni, jinak neuvidíte nic. Pro negeokačera (tedy tzv. mudla) ovšem profil stejně žádné zásadní informace nepřináší.
V čem je vlastně kouzlo geocachingu? V poznávání zajímavých míst, na která byste se normálně třeba nepodívali. Pro nás to taky byla záminka proč občas zvednout svá líná těla a vyrazit ven. Kačerů se v poslední době vyrojilo poměrně dost a mezi nováčky patříme i my. Geocaching není omezen věkem, pohlavím ani národností. Stačí mít chuť a pustit se do toho (GPS výhodou, ale ne nutností). Ono ve skutečnosti je to všechno mnohem zábavnější než se po přečtení mého příspěvku může zdát... Ovšem to se musí zažít, víme?
Více o [geokešingu]? Na české Wikipedii či na speciální Geowikipedii.


Geofoto




A touhle samolepkou se "podepisujeme"

4 komentáře:

  1. O tom už jsem slyšela, náš soused taky patří mezi hledače pokladů. Každý rok, když jedou s rodinou na dovolenou, vybírá místa i s přihlédnutím k tomu, jestli tam může hledat:) Tak hodně štěstí při hledání:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za přání. Taky teď plánujeme výlety i podle toho, jestli je tam nějaká keška *geo-smajl*

    OdpovědětVymazat
  3. Podobně plánujeme dovolené a delší výlety. Jen nehledáme v okolí kešky, ale... že neuhodneš co. :o)

    OdpovědětVymazat
  4. ->koyama: Že by to nějak souviselo s běháním? Hmmm, nasadils mi brouka do hlavy...

    Btw. Ani jsem se nenadála a už budu geocaching propagovat oficiálně v rámci projektu Buď Geo... Více na http://www.budgeo-vysocina.cz/

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!