17. dubna 2008

Jak jsme šířily geoosvětu

Zní to jako název povídky od Šimka a Grossmanna, ovšem kvality těchto mých oblíbených autorů já asi nikdy nedosáhnu. Moje vyprávění je jen vysvětlením, proč jsem se vydala do Havlíčkova Brodu NEJEN za kachnami a psím parkovištěm.
Přišly jsme k té nabídce jak slepý k houslím. Na přednášku z katastru nemovitostí přišli dva spolužáci ze čtvrťáku a hledali ochotné geoinformatiky, kteří by na Vysočině udělali osvětovou přednášku o GISu a geocachingu. Nuže, nabídly se dvě mé spolužačky, které na Vysočině bydlí, a nakonec i já. Proč nejet, že? Cestu mi proplatí, do svého životopisu můžu napsat "spolupráce na grantovém projektu" a v neposlední řadě odlovíme nějaké kešky.
Projekt Buď geo... jsme nakonec jely propagovat na gymnázium do HB. Vyrazila jsem s kamarádkou ve čtvrtek do její rodné vísky nedaleko VelMezu a přespala tu. V pátek ráno hurá na bus do Jihlavy, tady pět minut na přestup a vzhůru ku Brodu. Pět minut na přestup bych u vlaku neriskovala. S autobusovou dopravou nemám zkušenosti, tak jsem si naivně myslela, že je spolehlivější. Možná i je, ale skýtá nepředvídané okolnosti jako např. traktor, ploužící se škodověnku nebo opravovaný most s provozem řízeným semafory. Nicméně jsme přípoj stihly a v osm už na havlíčkobrodském náměstí lovily drzou kešku. Pak teprve jsme se vydaly na gymnázium.
Uvnitř nás čekalo trochu bludiště, ovšem jako geoinformatičky jsme musely prokázat schopnost se zorientovat. A jak jsme tedy tak bloudily chodbami, ozvalo se za námi: "Děvčata, biologická olympiáda je tady." "Děkujeme, ale my hledáme ředitelnu." (Vypadáme tak mladě???)
Našly jsme. Ředitel byl mladý a sympatický, zavedl nás do učebny zeměpisu a nechal na pospas učitelce (ovšem ta byla také velmi milá) a třídě plné puberťáků. Ty jsme zaujaly především soutěží "Zkus vymyslet odvětví, kde se nedá využít GIS!" Divily byste se, jak se někteří snažili nás nachytat. "Popelář, holič,..." "Ti přece GIS využijí; popelář si udělá kartografickou vizualizaci popelnic a navrhne optimální trasu kukavozu; holič si zase z průzkumu vytvoří mapu, dle které usoudí, že stavět salón ve čtvrti, kde žijí samí plešatí, by asi nebyl nejlepší nápad." Ze studentů se jen kouřilo. Nakonec jsme je zřejmě přesvědčily, že GIS je všude (je všemocný, hihi) *smajl*.
Povídání o geocachingu už jsme ani nestihly celé, ovšem do propagované soutěže Geoonline se nakonec pár studentů přihlásilo. A paní učitelka si nás prý moc pochvalovala. Tož to potěší, že?
Po opuštění školy, šlo se na kešky. Mimo jiné i ke středu Evropy, kde vznikla fotka s kachnou.
V té škole to bylo fajn. Ale stejně vám řeknu, učit bych nechtěla...

A co vy? Přijdete na odvětví lidské činnosti, kde se geografické informační systémy nedají využít?

10 komentářů:

  1. Looney,ono to slovo \"geografické\" už má v sobě rozkladný účinek. Stačí zalovit ve všech oblastech, kde to nesouvisí s \"geo\", tedy Geou, tedy se Zemí... :) takže třeba Kosmologie. Co ty na to? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kamio,moje mozkové závity pracují o106!
    Vezmu-li kosmologii obecně jako nauku o vesmíru, pak GIS se rozhodně dá využít při mapování jakékoli planety. Pravda, měl by se pak jmenovat třeba marsologický informační systém, ale podstata by zůstala. Vesmír a děje v něm se dají zmapovat určitě taky - např. inf. systém(IS) o pohybu Halleyovy komety. Aplikace GoogleSky (v podstatě také IS).
    Máš ale pravdu v tom, že cokoli nesouvisejícího přímo se Zemí by se správně nemělo nazývat geografické, tudíž ani informační systémy, které to popisuji by takový název neměly používat.

    OdpovědětVymazat
  3. Looney, já Ti to ještě trošinku rozhodím, jo? Chceš? ;-) V kosmologii se opravdu využít nedá, protože není k čemu vztáhnout. To, co míníš, to je planetologie;-) Prostě není \"pevný bod\", jak o něm proslule vzkřikl Archimédes. Všechno (i GIS, protože se referenčně od něčeho musí odrazit, musí mít počátek, od kterého se počítá hodnota - třeba poloha vůči něčemu), co je svázáno s prostorem je jen více nebo méně přesným přiblížením. V molekulárních měřítcích bude GIS nepoužitelný, i kdyby fungoval GPS i Galileo dohromady. V kvantovém měřítku je úplně nepoužitelný (princip neurčitosti). A protože je svázán s prostorem a ten se sám rozpíná, protože se (podle všeho) rozpíná vesmír sám a rozpínání nemá žádný střed (najdi střed rozpínání na ploše balonku, který nafukuješ), tak poloha, udaná GIS je jen přibližná. Takže není a ani nemůže být přesný... co s tím udělají naše exaktní duše...? Budou se s tím muset asi smířit;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Chci tím říct, že nejde použít ještě taky v kvantové fyzice, taky v molekulární biologii, v krystalografii... stačí? Nic si z toho nedělej, pls.

    OdpovědětVymazat
  5. V analýze DNA... jojojo, už jdu pryč... :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Kamio,ty a tvoje depresivní komentáře by dokázali narušit morálku nejednomu gisákovi! ALe máš pravdu, GIS samozřejmě není všemocný a úplně všude se využít nedá (nicméně studentům jsme to z propagačních důvodů tvrdily).

    Musím uznat, že ani pro analýzu DNA mě asi žádné použití GISu nenapadne - vždycky tam musí být nějaké propojení na tu prostorovou část (nejlépe geografickou, což u takové kvantové fyziky asi nehrozí).

    Vzdávám se...

    OdpovědětVymazat
  7. Ježyš(c)! To jsem nechtěl, depresivní komentáře:) Já jen reagoval na Tvou výzvu, jestli jako víme, kde se použít nedá, tak se nezlob;-)

    OdpovědětVymazat
  8. ...když sis o to řekla:-DD

    OdpovědětVymazat
  9. Bylo to ode mě trochu masochistické, takže jsem si to asi zasloužila...

    OdpovědětVymazat
  10. Tak se nebičuj, budeš alespoň lépe připravena na dotazy malých všetečných Kamiů!

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!