18. března 2008

Drahoušek zákazník

aneb Lekce češtiny po "spamovsku".
Přistálo mi to tuhle v mailové schránce a já neodolala tomu užasnému oslovení v předmětu a přečetla si to... Ten sloh stál za to! Ne, nenechala jsem se napálit podvodným mailem, nikam jsem neklikla, jen jsem se pokochala tou češtinou a hodila mail do koše, kam patří...

Drahousek Zakaznik,

Ceska Sporitelna docasny prerusit tvuj ucet.
Duvod : Karta Cislo nedostatek. My naridit tebe az k cely neurc. clen ucet aktualizovat asi tolik my pocinovat odemknout tvuj ucet.
Az k dat na pretres clen urcity aktualizovat beh cvaknout zde :

http://www.csas.cz/banka/appmanager/portal/banka...blablabla

Druhdy tebe mit cely clen urcity beh , my vule poslat tebe neurc. Clen elektronicka posta oznameni aby tvuj ucet is pristupny zas. Potom tebe pocinovat pristup tvuj ucet kdykoliv.

Clen urcity hlaseni darovat vule byt bajecna vec do drzost a opatreny do nas bezpecny databazovy.

-li tebe byt ve stychu az k darovat naridit hlaseni tvuj ucet vule byt automaticne odstranit dle Ceska Sporitelna databazovy.

Copyright © Ceska Sporitelna , Vsechna prava vyhrazeny

7 komentářů:

  1. Mě tento mail s krásnou vietnamskou češtinou potěšil! Kdo taky dnes oslovuje adresáta slovem drahoušek??? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Phoenicksi, to je pravda. Je to od nich milé *smajl* Až na ten podvodkaz!
    (P.S. Nehledat v tom složeném novotvaru slovo vodka, to nebylo v úmyslu!!!)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to jasný překlad z angličtiny strojem;-)

    \"Dear customer\" to začíná:))

    OdpovědětVymazat
  4. A co teprve:
    Ceska Sporitelna Online® Bankovnictvн Fakulta
    Tebe mнt dostat tato elektronickб poљta ponevadћ tebe ci nekdo mnel jsem opotrebovanэ tvuj ъcet dle neobvyklэ lokalizace.
    Do bezpecн cнl , my ar narнdit aћ k nechrбnenэ neurc. clen pбtrбnн do tato hmota.

    Aby zбruka tvuj ъcet , my narнdit aby tebe birmovat tvuj bankovnictvн detail.
    TPoslouћit jнdlem zrychlit tato beh , bэt prнjemnэ prнstup clen urcitэ nбsledujнcн clбnek asi tolik my pocнnovat celэ clen urcitэ overenн of tvuj Ceska Sporitelna® Bankovnн ъcet registrace hlбљenн.

    Bэt prнjemnэ Bankovka:
    li my cinit ne dostat clen urcitэ dotovat ъcet overenн v 48 hodina , nekdy my vule predpoklбdat tato Ceska Sporitelna ъcet is klamnэ a vule bэt zaveљenэ. Clen urcitэ cнl of tato overenн is aћ k pojistit aby tvuj bank ъcet 3sg.prйz.od have ne been klamnэ opotrebovanэ a aћ k boj clen urcitэ klam dle nбљ obec.

    My ocenit tvuj podeprнt a dohoda a bэt zavбzбn tebe do tvuj hbitэ pozornost aћ k tato hmota.

    Hledet,

    Ceska Sporitelna - Ceska Sporitelna Online® Bankovnictvн Fakulta

    Please cinit ne namнtat aћ k tato elektronickб poљta ackoliv tato is ale jeden oznбmenн. Elektronickб poљta poslanэ aћ k tato adresovat delostrelectvo bэt odpovedel.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem jejich \"drahoušek\", a snad si česká spořitelna vezme tyto dopisy jako vzor, a začne se k nám, svým drahouškům chovat trochu vlídněji a také si nás lépe zabezpečí. Jinak se bojím, že jí všichni \" drahoušci\" brzy utečou, nebot se budou obávat o své \" dobře \" uložené peníze. Nemluvě o poplatcích, které se u jejich ústavu platí. Ty s drahouškováním nemají nic společného.

    OdpovědětVymazat
  6. ->Kamio, strojové překlady jsou pěknej hnus. Ale někdy to může být i sranda.
    ->Koyama, taky hezký počteníčko *smajl* Zvlášť ty magické znaky v tom!
    ->Eliza, já ČS nemám, takže úroveň služb hodnotit nemůžu. Snad ale tahle epizoda bude pro klienty spíše přínosem, v tom smyslu, že se ČS zamyslí nad zabezpečením svého webu. V aktuálním čísle Reflexu se spekuluje o tom, zda účelem těch mailů bylo spíš získat osobní údaje nebo poškodit jméno ČS. Ten článek je hodně zajímavý. Je v něm mimo jiné to, že ty falešné stránky, kam mail odkazoval, byly vesměs provozovány na Tchajwanu.

    OdpovědětVymazat
  7. PHISHINGenhleten způsob podvodného získávání údajů o klientech se jmenuje PHISHING (z anglického fishing-rybaření). V Reflexu o tom vyšel zajímavý článek, jak už jsem psala, s příhodným titulem Rhybařili rhybáři... Na http://www.reflex.cz/index.php bude od 27.3. volně k dispozici ke čtení (pokud by se vám tištěný nechtěl kupovat).
    Jedinou kladnou věcí na tom mailu tak zůstává ten Drahoušek *smutník*

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!