16. února 2008

Jeden z mých oblíbených autorů

Jak se tak koukám na mapu Ankh-Morporku, visící na stěně nad počítačem, přemýšlím, který název se mi zdá nejlepší. Zatím vede ulice Koňské běhavky...
A která ulice se nejvíc líbí vám?
mapa
Pro zvětšení na mapu klikněte...

Četla jsem si článek od MissTriss o Jednotkách umění a mimochodem zjistila, že je taky čtenářkou Terryho Pratchetta. Teď přemýšlím, kolik mají jeho knihy asi Remů *smajl*
Mám jeho knížky moc ráda, protože vím, že se u nich zaručeně pobavím. Čtu je když si potřebuju odpočinout, když nemám náladu na žádné "náročné kusy". Čtu je ve vlaku, i když nezřídka pobuřuju okolí svým smíchem a někdy je čtu na extrémně nudných seminářích, které si bohužel vyžadují mou přítomnost. Čtu je napřeskáčku, protože se mi málokdy podaří sehnat v knihovně nebo u kamarádů ten "správný" díl, ale vůbec mi to nevadí. Čtu Úžasnou Zeměplochu i další Pratchettovky. Prostě ho čtu a zbožňuju ten jeho humor, který se často projevuje ve formě poznámek pod čarou, jako je třeba tato:

Bible Prevít byla proslulá i tím, že měla v třetí kapitole Genesis namísto obvyklých čtyřiadvaceti veršů tři verše navíc, to znamená celých sedmadvacet. Ony tři verše následovaly za veršem čtyřiadvacet, který praví “Tak člověka zapudil. Východně od zahrady v Edenu usadil cheruby s míhajícím se plamenným mečem, by střežili cestu ke stromu života” a zněly:
25. I promluvil Hospodin Bůh k cherubovi, jenž střežil Východní bránu, řkouc: Kde jest meč plamenný, který jsem ti svěřil?
26. On odpověděl: Ještě před okamžikem jsem ho měl, musel jsem ho někam založit, já snad příště zapomenu vlastní hlavu.
27. A Hospodin Bůh více se ho neptal.
Z knihy Dobrá znamení

O to víc mě zamrzela zpráva, že pan Pratchett trpí Alzheimerovou chorobou. I kdyby ale jeho tvorba měla kvůli nemoci skončit, na nedostatek pratchettovek ke čtení si stěžovat nemůžu. V ČR totiž vyšlo všech 34 titulů s příběhy ze Zeměplochy a dalších minimálně deset nezeměplošských děl. Takže... já jdu číst než mi zase začne to zkouškové.
P.S. Právě jsem dočetla Čirou anarchii od Woodyho Allena. Supr!

3 komentáře:

  1. ulice a uličkymi se líbí třeba tělnatá ulice nebo kuňkavá třída, to jsou hezký názvy... ovšem ani taková kurví díra není k zahození ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší je samozřejmě Krátká ulice, a to jednak proto, že je tak dlouhá, a jednak kvůli té hospodě, co má na jednom konci ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Milášššku! Kurví díra, jo?
    Hekko,Krátká ulice, nejdelší ve městě a Prokopnutej buben... to je zkrátka klasika, že?

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!