3. srpna 2007

Vylehčovací práce

Vysvětlení nejen pro candycane, volně převyprávěno dle scénaře ke hře Divadla Járy Cimrmana Vražda v salónním coupé.
Cimrman se, mimo jiné, kdysi také zabýval výzkumem v oboru vylehčování továrních mechanismů. Ty se tenkrát vyráběly zejména z dubového dřeva a byly tedy velmi těžké. K vyřešení problému mu nakonec pomohlo jeho přednáškové turné po Austrálii. Zde, konkrétně na Melbournsku, se poprvé setkal s nesmírně vytrvalým živočichem, jenž při aplikaci na dřevo dokázal opravdové divy. Tím objevem byl červotoč. Cimrman vyjednal s australskou vládou výhodný obchod, který Australany zavazoval k dodávce půl druhého tisíce šlechtěných kusů do Rakouska, kde byl tento hmyz v té době ještě zcela neznámým, výměnou za několik kusů českého králíka. Ten se později v Austrálii velmi dobře ujal.
Cimrmanova nová technologie přinášet vynikající výsledky. Jmenujme např. jeho červotočem vylehčený buchar Jirka, který byl až o jednu třetinu lehčí než světoznámý buchar Wágnerův. Přitom zastal stejnou práci (sice za trojnásobek času, ale...).
Červotoč se v českých zemích rozšířil velice rychle a stalo se z něj populární zvíře. Lidé obdivovali elán s jakým se tento brouk, pracující vlastně pouze za stravu, vytrvale a denodenně lopotí. O těch, kteří se ho snažili napadobovat, se říkalo (a dodnes říká), že tzv. "žerou práci".
I přes všeobecnou oblibu a spokojenost se ale červotoč nakonec stal důvodem, proč Cimrman skončil ve vězení. Vše začalo dne 23. listopadu 1889, kdy se náhle do rozbouřeného Dunaje zřítil trámový železniční most u Lince. Firma Ringhoffer, závod 02, sekce dřevo, pro kterou Cimrman mostní konstrukci vylehčoval, vynálezce zažalovala. Ten se však u soudu hájil poukázáním na nedodržení správného technologického postupu a opožděné zastavení vylehčovacích prací. Jako viníka celé tragédie označil stavbyvedoucího Herziga, který byl dle bezpečnostních předpisů povinen 20 dnů po nasazení červotoče na vylehčovací práce položit k mostu tzv. návnadná prkna, odborně označovaná jako schmeckenfošny. Ty sloužily ke zpětnému shromáždění červotočů, což obvykle trvalo asi 48 hodin, a jejich přenesení na nové působiště. Rakouské soudy však Cimrmanovu obhajobu nepochopily . Neštěstí ještě završily zprávy, že na mnoha dalších stavbách dochází k vylehčovacím pracím, aniž byly objednány. Cimrman se tedy na celé dva roky ocitá ve vězení...

2 komentáře:

  1. (chechtík)
    díky za doplnění základního vzdělání, tyto významné historické události jsem ve škole nejspíš zaspala.
    kdepak, já to říkám pořád, že mi rozšiřuješ obzory...

    OdpovědětVymazat
  2. ->candycane:Jj, ráda se s druhými podělím o zásadní informace (mrk), však taky přispívám na Wikipedii (hrdý smajlík). Asi to bude mým neodbytným nutkáním někoho poučovat (řehtík).

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!