21. srpna 2020

Do Athén (Hanáckých)

Je poměrně známým faktem, že se Litovli přezdívá Hanácké Benátky a Velkému Kosíři zase Hanácké Mont Blanc. Díky geocachingu jsem však zjistila, že Haná má taky svůj Jeruzalém (= Prostějov; kvůli početné předválečné židovské komunitě) a Versailles (=Vyškov; v 17. století zde byl vystavěn zámek se zahradami). My jsme se koncem července vypravili do Kroměříže, tedy Hanáckých Athén. Usoudili jsme, že by Juniora zatím zámek ani obrazárna příliš nezaujaly, takže jsme raději zamířili do zahrad.

Květnou zahradu jsme navštívili už před lety, ještě s kočárkem. Sjízdná je bez větších problémů. Nebyla to špatná procházka, mrňouse tenkrát nejvíc zaujaly fontány, ale letos jsme si to užili rozhodně víc. Junior se hrozně těšil na bludiště a je pravda, že obě dvě si patřičně proběhal, pěkně křížem krážem. Líbily se mu i Jahodové kopečky a Ptáčnice, ačkoli v ní bylo jen pár holubů. Rádi bychom ochutnali horkou čokoládu ze zdejší čokoládovny, v červencovém vedru jsme se ale raději zchladili zmrzlinou a pokračovali ke Králičímu kopci, jehož obyvatelům bylo očividně také horko, a tak byli zalezlí hluboko v norách. Přes poloprázdné skleníky, které mě tedy trochu zklamaly, jsme zamířili ještě ke Kolonádě, odkud je možné pokochat se barevnou geometrii záhonků a cestiček. Juniora pochopitelně více zaujalo dopravní hřiště na druhé straně silnice, holt, kytičky nejsou nic pro velké kluky. Zato v sudech zasazené citronovníky s dozrávajícími plody, to už je něco zcela jiného. To se jen tak nevidí.

Praktické info: Co se týče parkování, hned naproti vstupu je neplacené parkoviště, které je bohužel velmi malé. Mapy.cz sice tvrdí, že je placené, ale na konci července 2020 bylo opravdu zdarma. Pokud parkujete jinde ve městě, raději se podívejte po parkovacím automatu. Parkovné se platí i v sobotu dopoledne!

Uprostřed bludiště

Králičí kopec


Po obědě v centru města jsme se přesunuli do Podzámecké zahrady, která má zejména pro početnější rodiny tu výhodu, že je zdarma. Ačkoli v Květné zahradě Junior zatím taky platit nemusel (až od 6 let), my jsme samozřejmě peněženku otevřít museli.

Podzámecká zahrada je vlastně rozlehlý park, ve kterém je rozmístěno několik tzv. romantických staveb, se kterými jsme se blíže seznámili díky stejnojmenné kešce. V létě se dá pod stromy najít příjemný chládek, jen těch volných laviček se nám tu zdálo být málo. Naštěstí si na několika místech můžete klidně udělat piknik (dle návštěvního řádu jde o pobytové trávníky - to označení mě docela pobavilo). Zahradou také projíždí vláček, ve kterém se dozvíte něco z historie zahrady. Děti spíš zaujmou volně chovaní pávi a labutě, obora, zookoutek Paví dvůr nebo výběh s makaky a paviány. Pro každého je tu zkrátka něco.

Praktické info: Do zahrady můžete klidně vjet s kočárkem, děti do 5 let pak smí jezdit v areálu na odrážedle. Zakázán je vjezd na kole a vstup se zvířaty. Parkování v okolí vstupu do zahrady je obtížné, nikoli však nemožné.

Kroměříž 2016

Kroměříž 2017

Kroměříž 2020

A kdybyste Hanáckých Athén pořád ještě neměli dost, zkuste procházku na kopec Barbořina. Je odtud, resp. cestou na něj, krásný výhled na město.

2 komentáře:

  1. V téhle oblasti jsem se potuloval před dvěma lety se stanem na týdenním digitálním detoxu. Asi bych lhal, kdybych řekl, že to je nejhezčí místo v republice, ale na chození je to ideální. :) Navíc je tam poměrně dost kešek, nebo aspoň bylo. S pár kačery jsem se tam nejdřív nenápadně okukoval a pak jsme došli i na pivo. :) Byly to fajn časy, když se ještě smělo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych Kroměříž asi neoznačila za to úplně nejkrásnější město, ale je tu krásně a za návštěvu opravdu stojí jak zámek, tak zahrady.
      Jo, ty časy, kdy si člověk volně mohl jezdit a chodit kam chtěl... No, snad se toho zase dočkáme.

      Vymazat

Díky za komentáře!