1. května 2020

Naučná stezka Kukyho les

Naučnou stezkou Kukyho les
vydejte se ještě dnes!
My si ji prošli odpoledne a (pra)rodičům s dětmi ji můžeme jedině doporučit.

Kukyho les najdete v  obci  Březiny nedaleko Poličky v okrese Svitavy, vizte mapu. Celá stezka měří necelý kilometr, takže ji zvládnou i menší děti. Pro kočárek příliš vhodná není. Po dnešním dešti byla louka pod penzionem dost vlhká, čeká vás taky několik lávek přes potůček. Průběh stezky není moc dobře značený a vede po nepříliš vyšlapané pěšince. Když se však vydáte od cedule k ceduli, tak byste se ztratit neměli. Pro všechny případy doporučuju mít po ruce mapu s vyznačenou trasou, třeba offline Mapy.cz v mobilu, nebo vytisknutý pracovní list ke stezce Březiny.

Zaparkovat a vyrazit můžete od penzionu Na Bělisku, který dnes fungoval v režimu výdejního okénka. Bohužel jsme nevěděli o pracovním listu ke stezce (možná se dá sehnat v penzionu, určitě jde stáhnout zde v pdf), takže jsme razítka na jednotlivých stanovištích tiskli na vlastní kousek papíru.

Na prvním zastavení nás trochu zklamalo vodní hřiště. Vodu jsme si sice mohli pustit, ale mlýnky v korýtkách by potřebovaly údržbu, moc se jim točit nechtělo. V teplém letním dni to přesto bude pro děti skvělá zábava. Náhradní oblečení s sebou!


Na dalších stanovištích si můžete vyzkoušet pletení pomlázky nebo se dozvíte, jak dlouho se rozkládají různé druhy odpadků. Je tu zvláštní hra s barevnými kuličkami, zkusíte si vytvořit stopy zvířat nebo budete šiškami trefovat potvůrky, abyste zachránili Kukyho. Všechna zastavení jsou parádní. A prostředí na břehu Svratky je kouzelné.



To nejlepší vás ale čeká téměř na konci: Hergotův domeček a hlavně auto! I kdyby stezka neobsahovala nic jiného, tak tyhle dvě zastávky samotné stojí za to. Neodejdete, dokud se pořádně nepovozíte a všechno nevyzkoušíte a neprolezete. Děti pak nalákáte zpět snad jen na zmrzlinu, kterou si můžete sníst na terase penzionu.


2 komentáře:

  1. Díky za článek, tam musíme vyrazit. Aspoň už vím, kam směřovat letošní dovolenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se tip hodí. My jsme podobně plánovali loňskou dovolenou. Věděli jsme, že chceme určitě navštívit Kuličkovou dráhu ve Zruči n/S, našli jsme ubytování poblíž a zbytek výletů jsme zkrátka nasměrovali do okolí.

      Vymazat

Díky za komentáře!