22. září 2018

Babí lom

Původně jsme chtěli jet úplně jinam, ale nakonec jsme zamířili na Babí lom nedaleko Lelekovic.
A výlet to byl parádní. I když trochu horolezecký.
Skály slepencový, občerstvení tam bylo. No, skoro jako na Kokoříně.

Zaparkovali jsme na okraji obce Vranov a vydali se po červené značce na severozápad. První zastávkou bylo Lelkovadlo, kde jsme se úspěšně zbavili všech lelků a rychle se přesunuli dál.



Vystoupali jsme vzhůru lesem a dostali se na skalnatý hřeben Babího lomu. Následně jsme zdolali i vrchol v nadmořské výšce 562 m nad mořem.


Cílem našeho výletu ovšem byla rozhledna stejného jména jako vrchol, tedy Babí lom. Od rozcestí to sice je jenom necelých 800 metrů, ale cesta vede po kamenech, mezi skalami, nahoru dolů. A tak to bylo docela dobrodružné. Místy sice vypadala pěšinka poklidně...


... občas ale bylo nutné překonat i obtížnější úseky...


... s mnoha vysokými schody a velikým kameny.


Pomocná ruka však byla vždy nablízku...


... takže jsme k rozhledně dorazili všichni v pořádku.


A mohli se pokochat výhledem na Brno, Dukovany, Pálavu, skály a tak dál.


Pak jsme to vzali stejnou cestou zpátky (samozřejmě by se dala vymyslet i okružní trasa) a za odměnu po náročném pochodu se zastavili v Lesním baru U Jelínka, kde mají kafe sice jen rozpustné nebo turka, ovšem ty domácí trubičky, medové sušenky a štrůdl stál za to! Mňam! Chrochtali jsme blahem skoro jako prasátka z nedaleké Divoké farmy.


A to jsem netušila, že jsme tu klidně mohli strávit noc na stromě! No, nevadí, třeba příště. I tak jsme si dnešní výlet užili opravdu dosyta. Počasí nakonec také vyšlo, krásné to bylo.

Pokud byste se i vy chtěli podívat na Babí lom a rozhodnete se vydat v našich stopách, pak popsanou trasu vyznačenou v mapě najdete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!