3. července 2017

Výlety s kočárkem 6 - rozhledna Háj u Šumperka

Na rozhledně, která stojí na kopci Háj nad Šumperkem, jsme byli už před několika lety. Tenkrát jsme se tam vydali z Bludova a pamatuju si, že místy to bylo docela strmé stoupání. Na výlet s kočárkem jsme ovšem měli vybranou trochu jinou a mnohem méně náročnou trasu. Nakonec ale bylo všechno trochu jinak.

Měli jsme zaparkovat u hájenky zvané Vápenice. To jsme ovšem netušili, že silnice ze Šumperka do Hrabenova se zrovna opravuje, takže tudy neprojedeme. No jo, měla jsem si to zjistit. Pohotově jsme změnili plány a dlooouhoooou objížďkou se dostali do výše zmíněného Hrabenova, kde jsme nakonec zaparkovali. Nutno říct, že polní cesta od zemědělského družstva k tzv. Kostelíčku (kostel Božího Těla) není pro kočárky zrovna vhodná. Jenže, co nám zbývalo?

Kostelíček
Na cestě od kostelíčka k hájence (po žluté)

U kostelíčka panuje zvláštně klidná atmosféra. Nikdo tu zrovna nebyl, prostě krása, a tak jsme si na lavičce snědli oběd, poseděli, pokochali se a hlavně popřemýšleli, jak dál. Zvolili jsme žlutou turistickou značku a po ní došli téměř až k hájovně. Sjízdnost pro kočárky je docela dobrá. Pak jsme se po zpevněné lesní cestě vydali k rozhledně. I tudy dalo s naším Viperem projet, jen to bylo pořád do kopce. A ten se navíc ke konci stával stále prudším.

Cesta mezi hájenkou a rozhlednou

Nahoře nás čekala odměna v podobě rozhledny. Naštěstí přístupné! Kdybychom se vyškrábali na kopec a čekaly na nás jen zamčené dveře, asi by to s námi seklo.



A nahoru vynese Juniora maminka

Na rozdíl od uzavírky na silnici, rozhledna měla opravdu otevřeno. Byl už začátek září, takže turistický ruch byl minimální. Nechali jsme kočár dole pod věží a vzhůru se vydali s dítkem v manduce. Výhled byl slušný, ačkoli místy už trochu zacloněný vzrostlými stromy. Chvíli jsme se kochali pohledem na hřbety Jeseníků i na město Šumperk, a pak sešli zpět, naložili dítě opět do kočárku a vydali se stejnou cestou k hájovně. Vzhledem k tomu, že silnice, po které jsme sem měli přijet, byla pro auta neprůjezdná, ale už na ní byl krásný nový povrch přichystaný k provozu, rozhodli jsme pro návrat do Hrabenova pěkně po asfaltu. Což bylo pohodlné hlavně pro mrňouse, který se vezl. Alespoň jsme si ušetřili tu nepříjemnou a neplánovanou cestu od kostelíčka k autu.
I přes různé nástrahy to ale nakonec byl povedený výlet. Tak sláva a nazdar!


Shrnutí
Co je tu k vidění: Rozhledna Háj nad Šumperkem, volitelně taky kostelík Božího Těla.
Parkování: Parkovat se dá u hájenky Vápenice, viz Důležité body.
Délka trasy: Ušli jsme necelých 7 km, nejkratší varianta k rozhledně a zpět měří 2,5 km.
Kočárky: Jen pro terénní kočárky, většina trasy vede po zpevněné lesní cestě.
Důležité body: Jsou zaznačeny zde https://mapy.cz/s/1Num3.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!