5. srpna 2011

Neobvyklá prohlídka

Návštěva zámku v Letovicích se rozhodně vymyká zažité představě o přehlídce honosných komnat a sálů. Spíš se podobá procházce po půdě velmi starého domu. Přesto, a nebo možná právě proto, se tam zajeďte podívat.

V letovickém zámku vás čeká exkurze po zpustošené památce, ačkoli zvenčí na to nevypadá, má totiž novou fasádu. Po zaplacení vstupného, které bude zřejmě použito na rekonstrukci, se vám dostane krátkého výkladu o historii, poté už se samostatně můžete pustit do zkoumání.
Vzhledem k tomu, co všechno si zámek v letech 1948 až 1989 zažil, nelze se divit, že dnes vypadá tak, jak vypadá. Byly tu byty, vojenské sklady i internát. Klasika... Vnitřní prostory jsou zdevastované, na mnoha místech musely být udělány nové stropy (původní se propadly), zdi jsou šedivé a na všem leží tlustá vrstva prachu. Obyvatelných je jen pár místností, které si lze pronajmout; dále je tu hladomorna, vinný sklep, kaple a jízdárna, ve které je restaurace.
Místnosti však nejsou prázdné. Najdete tu všemožné harampádí, od zažloutlých knih přes starý nábytek až po sbírku čestných uznání za dlouholetou práci v JZD. Vystavené obrazy si dokonce můžete zakoupit.
Že je to hrůza? Ne tak docela. Je to zkrátka ukázka toho, co udělají se zámkem léta nepříliš dobrého hospodaření. Během netradiční prohlídky všech pater a zákoutí zámku si neustále kladete otázky jako: "Jaké to asi bylo tady bydlet?" "Kde proboha vzali tolik starých klavírů?" "Co asi bývalo tady?" Jindy máte prostě pocit, jako kdybyste šmejdili na babiččině půdě...
Pokud byste se do Letovic chtěli zajet podívat, tak to příliš neodkládejte. Po dokončení prací totiž bude část zámku uzavřena a volná prohlídka nebude možná.
Dále nechť promlouvají fotky...

Letovické imprese

Letovice...

Milášššek málem spadnul do studny
Vinný sklep
Nenechte se zmást, ti holubi jsou umělí
Mapa s opravdu svérázným pojetím hranic (rok 1957)
Jeden z mnoha psacích strojů
Spodky dlouhé za 0,75 a slamník za 1,70
Zátiší s klavírem
Diplom s prasátky... 
Těžko říct, ze kterého století je tato výzdoba


Pokoje





Zvenku huj...

3 komentáře:

  1. Páni, tak tomu říkám virtuální výlet. Ani jsem nemusela zvednout zadnici od počítače a byla jsem na tak nádherném místě! Děkuju Looney ;-).Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky promluvily a já tu nadšeně vejskám. Mám tak ráda tyhle výlety! A houpací kohoutek - jakoby to bylo včera, co jsem na něm seděla ;-)Moc zdraví Vivi

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě vysvětlivka, proč jsem sem psala dva komentáře. Ukazovala jsem totiž tvůj blog svojí dnešní večerní sešlosti (svým kamaráďuchám) a nechaly jsme se trochu unést. A nejen tím kohoutem! ;-) Tak a teď už mlčím ;-).

    OdpovědětVymazat

Díky za komentáře!